Kajsa Bergqvist ber om ursäkt för kommunikationen kring Kalle Berglunds uteblivna SOK-stöd. Foto: Bildbyrån

Friidrottsförbundet om Kalle Berglunds kritik: ”En miss”

Uppdaterad
Publicerad

Kalle Berglund blev av med sitt stöd från SOK och fick reda på det efter det blev officiellt.

Nu ber friidrottsförbundet om ursäkt.

– Det är en miss från min sida. Direkt när jag insåg detta kontaktade jag Kalle och bad om ursäkt, säger förbundskapten Kajsa Bergqvist till SVT Sport.

Kalle Berglund har kämpat med psykiska problem och bestämde sig för att 2022 skulle bli ett återhämtningsår. Han avstod stöd från SOK, och fick i veckan reda på att han efter tre år plockats bort från stödprogrammet Topp och talang.

”Att bli av med mitt stöd efter den här säsongen gör mig ledsen och besviken, jag trodde att vi hade kommit längre än så här”, skrev han på sin Instagram.

”Stämmer inte”

Att medeldistanslöparen tog en paus på grund av sin mentala hälsa menar SOK:s verksamhetschef Peter Reinebo inte har påverkat hans vara eller inte vara i stödprogrammet.

– Det är hans hypotes och jag kan förstå att han har den, men den stämmer inte. Absolut inte. De vi satsar på behöver vi ge bra stöd och vara rädda om, men det innebär inte att en specifik idrottare kan abonnera på en plats. Man bedöms utifrån ett helhetsperspektiv. Varje år gör vi en bedömning gällande träningsinsats, kapacitet, utveckling och resultat.

Men det låter inte som man stärker sina chanser sett till de kriterierna om man tar ett uppehåll?

– Vi tittar inte bara på de sista månaderna, tävlingarna, året. Jämfört med andra länder har vi ett väldigt långsiktigt program. Vi gör en samlad bedömning över tid, i det här fallet tre år som han varit med.

Reinebo menar också att Berglund erbjudits stöd kopplat till sin problematik.

– Kalle har blivit erbjuden stöd för sina problem men han har valt en annan väg. Det erbjudandet har han fått både inför 2022, under 2022 och även inför 2023. Alla aktiva som blivit borttagna från våra program har kvar en möjlighet att använda resurspersoner och en medicinsk försäkring under sex månader.

Bergqvist beklagar

Kalle Berglund var kritisk mot att SOK inte gett honom det negativa beskedet direkt, utan att han läste det först när det blev officiellt. Reinobo menar att informationsansvaret låg på friidrottsförbundet.

Förbundskapten Kajsa Bergqvist beklagar det som hänt.

– Sådana här beslut är inget man ska få besked om via ett pressmeddelande. Nu blev det inte så och det är en miss från min sida. Direkt när jag insåg detta kontaktade jag Kalle, bad om ursäkt och det finns inga hard feelings.

Berglund vill inte ge fler kommentarer utan hänvisar till sitt inlägg på Instagram.

SE MER: Reinebo om att många idrottare har det tufft ekonomiskt (21 december 2022)

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.