Shelly-Ann Fraser-Pryce. Foto: Bildbyrån/Instagram.

Sprintdrottningen fick ta emot hedersorden på Jamaica

Uppdaterad
Publicerad

Sprintdrottningen Shelly-Ann Fraser-Pryce har tilldelats Jamaica-orden för sina insatser på idrottsarenan. 35-åringen har vunnit tre OS-guld och tio VM-guld.

– Det här är mer än en milstolpe. Det är ett hedrande ögonblick i min karriär, säger Fraser-Pryce.

Hon var en av tio framstående personer på 60-årsdagen av självständigheten från Storbritannien 6 augusti som fick veta att hon skulle få ta emot Jamaica-orden, som tilldelas personer som utfört ”enastående prestationer”. Under helgen delades orden ut under pompa och ståt.

– Det känns häftigt och jag känner mig hedrad att få ta emot den här orden. Det betyder mycket för många unga flckor, speciellt från min region. Jag känner en förväntan inför dem och att kunna få ge dem hopp och drömmar så att de kan utföra stora saker med Jamaica som bas, säger Fraser-Pryce utanför ett partytält i en webbsändning med Jamaica Observer.

Hon vann sitt femte individuella VM-guld, ett rekord, på 100 meter i Eugene i somras.

”Betalas inte av regeringen men de bryr sig”

– Jag ser fram emot att fortsätta att göra mitt allra bästa och att utvecklas som idrottare och att sätta Jamaica på kartan. Jag känner mig hedrad att kunna utföra det arbetet. Det här gör att jag som idrottare känner mig uppskattad. Vi är ett litet land med små möjligheter men kan ändå lyckas. Vi betalas inte av regeringen men de bryr sig och det här är ett bevis på det, säger Fraser-Pryce.

Hon gifte sig med Jason Pryce 2011 och i augusti 2017 fick de sonen Zyon. De betyder mycket för Fraser-Pryce.

– När det går emot och känns tufft känns det skönt att känna stödet från min son och min man. De ger mig stöttning att fortsätta min hårda träning. Det är speciellt för mig att ha dem med mig här.

Född samma år som Uasin Bolt

När hon var liten flicka i Kingston trodde hon aldrig på denna resa som friidrottare på världsscenen. Hon är bara ett par månader yngre än Usain Bolt som lade av för fem år sedan.

– Det är en av de största utmärkelser jag fått, den är fantastisk, och att ha fått den är något jag aldrig trott skulle kunnat ske, säger hon tacksamt.

Hon satsar vidare mot VM i Budapest nästa år och OS i Paris 2024.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Shelly-Ann Fraser-Pryce höll för favorttrycket och vann 100 meter. Foto: TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.