Daniel Ståhl är tillbaka efter en strulig vår. Foto: TT.

Ståhl redo efter sjukdomar och skador

Uppdaterad
Publicerad

Lunginflammation och en fotskada blev hinder under våren för diskusstjärnan Daniel Ståhl.

– Det är klart tråkigt, men nu är jag på väg tillbaka, säger VM-silvermedaljören inför sommarpremiären.

På lördag sätter sommarsäsongen igång med den traditionella kastkarnevalen i tyska Halle. Därefter har Ståhl ett intensivt tävlingsprogram ända fram till början av juli då han inleder uppladdningen inför EM i Berlin i augusti.

– Det ska bli jättekul. Jag vill tävla så mycket jag kan, för att vinna prispengar och för att vässa mig inför EM, säger han.

Sveriges just nu främsta friidrottare börjar komma i fas med träningen efter det oplanerade avbrottet tidigare i våras.

Det började med att foten blev övertränad, på grund av mycket kastande under hösten och vintern, och 25-åringen missade 2,5 veckas kastträning. Det fortsatte sedan med lunginflammationen som gjorde att han tappade sex kilo.

– Vi var i Portugal och tränade på där i regn och rusk och tio grader. Då åkte jag på en förkylning och fick feber. Jag funderade på om jag skulle stå över tävlingen, men körde ändå på eftersom jag ändå var där och kastade med 40 graders feber och lyckades vinna tävlingen. När jag kom hem fick jag lunginflammation.

Pappa hjälper till

Det var en inte helt kurant diskusstjärna som sedan åkte på ett månadslångt läger i USA. Ändå blev det seger i första tävlingen, och ett kast på 68,85 meter, hans längsta i år.

– Jag var i fysiskt riktigt bra form och tekniken höll jag på att vässa inför de stora tävlingar som kommer i sommar, säger Ståhl.

Efter USA-lägret har formen slipats hemma i Stockholm och i Växjö, där tränaren Vésteinn Hafsteinsson har sin verksamhet. När TT träffar Ståhl i samband med en träning värmer han upp med lite bordtennis i Sätrahallen. Vid kastplanen, på andra sidan vägen, möter sedan pappa Jan och Spårvägens kastledare Åke Ruus upp som de brukar för att hjälpa till med att bland annat hämta de diskusar som Daniel Ståhl hivar iväg mot staketet 70 meter bort. Men också kastarbröderna Leif och Niklas Arrhenius föräldrar, på sommarbesök i Sverige.

– Vi är supportrar, säger Anders Arrhenius och berättar att Leif nu slutat sin karriär medan Niklas sannolikt kör sista säsongen i år.

Motiverande sommar

VM-silvret i fjol var kvittot på Ståhls starka säsong, och det betydde väldigt mycket för honom.

– Det är ju det största jag uppnått, jag är verkligen stolt över silvret. Jag hade en fantastisk säsong med tio tävlingar på i snitt 68,5 meter, säger han.

– Det var en sommar då jag var skadefri, tränade på bra och hade skoj på vägen.

Den starka säsongen var motiverande inför vintersäsongen. Tränaren Hafsteinsson säger att Ståhl varit mycket seriös i sin vinterträning.

– Jag har haft stenhårt fokus och tränat på bra, men det brukar jag alltid göra. Jag har kört samma koncept som förra året, och har inte ändrat något tekniskt, säger Ståhl.

Målet att bli starkast

Målet för honom är att bli världens starkaste diskuskastare.

-Då kan jag utnyttja fysiken som jag har och föra över det till utkastet så diskusen flyger långt. Man måste vara hyfsat stark för att få iväg den där tvåkilosdiskusen, säger han med ett skratt.

För att utnyttja sin fysiska styrka blir det väldigt mycket skivstångsträning under vintrarna. Det kompenserar han sedan med att köra en del ishockey med kompisarna.

-Genom att åka skridskor kan jag föra över styrkan i explosivitet. säger Ståhl som fram till 16 års ålder var lika mycket ishockeyspelare som diskuskastare.

EM i Berlin i augusti är förstås det stora målet för säsongen.

-Först ska jag ta mig till final och förhoppningsvis blir det en ny medalj, säger han.

-Men konkurrensen är stor, europeisk diskuskastning är riktigt bra just nu. Där finns Andrius Gudzius (litauiske världsmästaren), belgaren Philip Milanov, polackerna och tyskarna. Och Simon Pettersson också. Det är riktigt bra grabbar som jag tävlar mot.

I fjol slog Ståhl Ricky Bruchs svenska rekord med 71,29. Att förbättra det finns förstås också i tankarna.

-Jag hoppas verkligen det, men jag kan inte lova något. Målet är kasta så långt jag kan, så får vi se vad det blir.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.