Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Daniel Ståhl är stärkt av den mentala insatsen i samband med fjolårets VM-guld. Foto: Johan Nilsson/TT

Ståhl stärkt av VM-bragden inför OS-säsongen

Uppdaterad
Publicerad

Världsmästaren Daniel Ståhl står på randen till en OS-säsong. Gamla bragder är just gamla, men kan också användas som en hävstång mot nya stordåd.

– Jag har haft idrottspsykologer som i tio till tolv år har förberett mig på situationer som den i VM, säger Daniel Ståhl till SVT Sport.

Fjolårets VM-guld med vändningen i det allra sista kastet var mer en mental än en fysisk höjdpunkt, och möjligen ett tecken på att Daniel Ståhl är vuxen alla uppgifter som kan skötas från en diskusring.

– Allt bara stämde i VM, det var mitt bästa kast någonsin. Det har varit en lång och bra väg, och jag har trott på det hela tiden, med både disciplin och glimten i ögat, säger han om utvecklingen.

Daniel Ståhl har inte tävlat sedan i september, men går nu in i en hektisk period med fem tävlingar på kort tid före EM i juni. Manlig diskus har blivit rena getingboet, och fjolårets VM-trea Mykolas Alekna från Litauen har i år slagit världsrekord på en mindre tävling i USA.

– Det är otroligt bra och mäktigt. Diskusen växer och är nu en av de populäraste grenarna inom friidrotten, säger Daniel Ståhl om den utveckling som ger både konkurrens och motivation.

Pondus som mästare

Den svenske diskuskungen har OS i Paris senare i sommar som självklart mål, och mitt i allvaret innebär det pondus att vara både regerande världsmästare och olympisk mästare.

– Jag har ingen press på mig, utan det är bara att njuta och dundra på helt enkelt, säger Daniel Ståhl till SVT Sport.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.