Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Daniel Ståhl vann överlägset i Åbo. Foto: Viaplay

Ståhls jättekast efter formsvackan – slog till med säsongsbästa

Uppdaterad
Publicerad

Efter en svag säsongsinledning var det en laddad Daniel Ståhl som klev ut på sin andra ”hemmaplan” i Åbo. Och den regerande världs- och olympia-mästaren fick iväg ett jättekast redan i den första omgången: 70,62 meter. Ett kast som räckte till seger.

– Det var en fantastisk kväll här, Åbo är som min andra hemstad. Morsan är ju från Finland och halva släkten bor ju kvar här, helt underbart, säger 29-åringen till SVT Sport.

Senast Daniel Ståhl fick iväg sin diskus över 70 meter var för nästan exakt ett år sedan, den 10 juli 2021 i Bottnaryd.

Men sedan dess har det gått tyngre. Tio raka tävlingar under 70 meter under inledningen av årets VM-säsong och tre Diamond League-tävlingar utan seger.

På galan Paavo Nurmi Games i Åbo, Finland, såg det däremot helt annorlunda ut.

Slog till med säsongsbästa

Med mamma och mormor, med rötter i Åbo-trakten, på läktaren slog Ståhl till redan i den första omgången. Kastet mätte hela 70,62 meter – det tredje längsta diskuskastet i världen den här säsongen.

– Det kändes klockrent, det var bra tryck i kastet och det är det som jag har jobbat på de senaste veckorna. Att få till det här extrema trycket på en tävling och kunna ta i och kasta ordentligt, säger Ståhl till SVT Sport.

Bara världsettan Kristjan Ceh, som också deltog i tävlingen, har kastat längre två gånger. Men ikväll lyckades slovenen inte utmana svensken. Bara två godkända kast, det längsta 67,76 räckte till en tredjeplats. Och efter fyra raka förluster mot Ceh fick Ståhl alltså kliva överst på pallen ikväll. Andrius Gudžius, Litauen slutade tvåa.

Att komma över just 70 meter var viktigt, menar Ståhl, och berättar att han har längre kast i sig.

– Jag känner att jag har mer i kroppen, det var ingen fullträff. Jag har mycket mer i mig, det är kul, helt underbart. Det var en fantastisk kväll här, Åbo är som min andra hemstad. Morsan är ju från Finland och halva släkten bor ju kvar här, helt underbart.

Simon Pettersson slutade på femteplats efter ett kast på 65,14 i den andra omgången.

VM i friidrott, som avgörs i Eugene, USA, inleds den 15 juli och sänds i SVT.

KLIPP: Unika relationen mellan svenska stjärnorna – bästa vänner och rivaler

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Simon Pettersson och Daniel Ståhl. Foto: BILDBYRÅN

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.