Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Annet Negesas karriär tog slut efter att hon blivit opererad utan sin vetskap. Foto: ARD

Stark dementi från IAAF kring uppgifterna om att kvinnlig löpare opererats mot sin vilja

Publicerad

IAAF reagerar starkt kring uppgifterna att man ska ha låtit operera den ugandiska 800 m-löparen Annet Negesa mot sin vilja.
– Den utpekade läkaren har inte ens träffat henne, säger IAAF som kallar uppgifterna för helt igenom falska.

2010 tog den då 18-åriga Annet Negesa brons vid junior-VM i Kanada och betraktade som en av de mest lovande löparna i sin generation men för höga testosteronvärden satte stopp för karriären. Enligt en dokumentär av ARD lovades hon en injektion 2012 för att få bort det förhöjda testosteronvärdet.

– Men det var inte det som de gjorde. Jag vaknade upp på morgonen och hade operationsärr, berättar hon i dokumentären som kom lagom till VM i Doha och fick stor spridning.

Ingreppet var så omfattande att hon blev sjuk och hade svårt att gå. Hon har nu kroniska smärtor.

Det internationella friidrottsförbundet, IAAF, tillbakavisar uppgifterna med emfas:

”När det gäller den ugandiska idrottaren, Annet Negesa, som intervjuades i ARD-dokumentären, förnekar IAAF starkt alla uppgifter om att IAAF eller doktor Stephane Bermon var involverad i hennes behandling eller rekommenderade någon behandling för henne”, skriver förbundet.

”Försöker förstå varför dessa falska uttalanden gjorts”

IAAF har försökt kontakt Negesa för att reda ut uppgifterna:

”Vi har gjort ansträngningar för att nå idrottaren, genom Ugandas friidrottsförbund, för att förstå varför dessa falska uttalanden har gjorts men hittills inte har kunnat nå henne. Doktor Bermon söker med IAAF-stöd råd om sina lagliga rättigheter och rättsmedel för att skydda sitt rykte från detta falska tilltag”.

Steve Cornelius, avhoppad ledamot av IAAF:s disciplinära domstol, är starkt kritisk till agerandet.

– Det är rena övergrepp. Det fanns inga medicinska skäl till ingreppen. De gjordes enbart av sportsliga skäl. Jag hävdar att det är brottsligt, säger han i dokumentären.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer