Annet Negesas karriär tog slut efter att hon blivit opererad utan sin vetskap. Foto: ARD

Löpartalangen opererades – utan sin vetskap

Uppdaterad
Publicerad

Annet Negesa var en av världens mest lovande medeldistanslöpare.

Men karriären fick ett abrupt slut.

Enligt en dokumentär från tyska TV-bolaget ARD gjorde hennes förhöjda naturliga testosteronvärden att hon fick ett ultimatum från IAAF.

Till slut opererades hon – något som enligt henne skedde utan hennes medgivande.

2010 tog den då 18-åriga Annet Negesa brons vid junior-VM i Kanada.

Två år senare inträffade något som förändrade hennes liv.

Hade tre alternativ

Negesa, som hade förhöjda naturliga testosteronvärden, hade enligt ARD-dokumentären fått ett ultimatum från det internationella friidrottsförbundet, IAAF.

Hon hade tre alternativ:

  1. Operation
  2. Hormonbehandling
  3. Sluta tävla

– Jag sa: ”Om det finns en lösning för att jag ska få komma tillbaka till det jag gjorde, så gör det.” När de skulle göra det så sa de till mig att det var en enkel sak, berättar Negesa i en dokumentär från det tyska tv-bolaget ARD, som SVT Sport kan visa i SVT Play från 17.00 i dag.

”Vaknade upp på morgonen och...”

Negesa berättar att hon blev tillsagd att de bara skulle ge henne en injektion, som skulle ta bort testosteronet från hennes kropp.

– Men det var inte det som de gjorde. Jag vaknade upp på morgonen och hade operationsärr, berättar hon.

Hon kunde senare läsa i en journal från sjukhuset i Uganda att de varit i kontakt med kliniken i franska Nice (där hon tidigare undersökts). De rekommenderade att hon skulle genomgå en noggran medicinsk utredning, och det beslutades att man i Uganda skulle avvakta östrogenbehandling i väntan på ytterligare diskussioner mellan Dr Bermon (Stephane, chef för IAAF:s hälso- och vetenskapsavdelning) och ytterligare en läkare.

”Kunde inte ens gå”

Hon försökte förgäves kontakta kirurgen som opererat henne, men fick aldrig något svar – trots att hon mådde väldigt dåligt.

– Jag åkte hem till min by, till min föräldrar. Jag sa till dem att jag var väldigt sjuk. Jag kunde inte ens gå, berättar hon.

Efter operationen, som det i dokumentären inte framgår exakt vad den innebar, kom Annet Negesa aldrig i närheten av sina tidigare prestationer. Hon har fortfarande, efter sju års tid, ont i sina knän och fötter och har till och med svårt att stå upp.

”Behandlades som försökskaniner”

Mitra Payoshni, som jobbar för idrottares rättigheter, är starkt kritisk mot hur Negesa behandlats.

– Idrottare som Annet kontaktades aldrig och fick aldrig veta att de behövde långvarigt medicinskt stöd. De behandlades som försökskaniner. De var del av ett experiment, säger hon.

”Rena övergrepp”

Steve Cornelius, avhoppad ledamot av IAAF:s disciplinära domstol, är starkt kritisk till agerandet.

– Det är rena övergrepp. Det fanns inga medicinska skäl till ingreppen. De gjordes enbart av sportsliga skäl. Jag hävdar att det är brottsligt.

Läkaren Stephane Bermon, som alltså var den som rådde Annet Negesa att genomgå operationen, har aldrig svarat på ARD:s frågor. IAAF har förnekat att de varit involverade i studierna av Negesa. Inte heller sjukhuset i Uganda har svarat på några frågor.

Dokumentänren från ARD finns på SVT Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.