Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Se känslosamma utdraget och pampens svar Foto: ARD

Uppgifter: De pressades till könskorrigerande ingrepp av IAAF

Uppdaterad
Publicerad

Dagen innan VM-premiären kommer sensationella uppgifter i en tysk tv-dokumentär.
IAAF ska ha pressat kvinnliga friidrottare med förhöjda testosteronvärden till könskorrigerande ingrepp för att få fortsätta tävla.

Caster Semenya, världs- och olympisk mästarinna på 800 meter, tog strid för sin kropp och har vägrat att låta sig opereras eller hormonbehandlas. Men i en dokumentär av tyska TV-bolaget ARD berättar andra utövare att de i en forskningsstudie pressats av internationella friidrottsförbundet, IAAF, till medicinska ingrepp för att sänka sina naturligt förhöjda testosteronvärden.

– Jag tänkte ofta på att ta livet av mig. Kanske borde de ha fått fängelse, säger en kvinna som valt att vara anonym, men som i dokumentären kallas Laura.

”Lara” berättar hur hon pressades av IAAF-representanter och ställdes inför ett ultimatum: Genomgå könskorrigerande ingrepp, låt dig hormonbehandlas eller sluta tävla. ”Lara” beskriver hur hon till sist valde att låta sig övertalas.

En annan kvinna som ARD har pratat med uppger att hon också lät sig övertalas, till en hormonbehandling. Men när hon vaknade upp efter behandlingen hade hon operationssår på magen.

I efterhand har hon kunnat läsa i sin journal att hon hade utsatts för ett ingrepp där man hade opererat bort invändiga manliga könskörtlar som producerade de höga testosteronvärdena. Flera år efter ingreppet lever den före detta elitidrottaren fortfarande med sviter efter operationen.

”Rena övergrepp”

Sebastian Coe, president i Internationella friidrottsförbundet, bekräftar att en forskningsstudie pågått.

– Mitt medicinska team håller mig informerad om ramarna som de kan informera om. Så klart finns det saker som de inte kan diskutera med mig, med respekt av individens integritet, säger han.

IAAF-studien baseras på fyra fall av unga, hyperandrogyna elitidrottare med internationella framgångar. Enligt studien ska kvinnorna frivilligt ha gått med på att göra kirurgiska och medicinska ingrepp.

Steve Cornelius, avhoppad ledamot av IAAF:s diciplinära domstol, är starkt kritisk till agerandet.

– Det är rena övergrepp. Det fanns inga medicinska skäl till ingreppen. De gjordes enbart av sportsliga skäl. Jag hävdar att det är brottsligt.

Dokumentären publiceras på SVT Play klockan 17 fredag 27 september.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer