Sofie Skoog och Stefan Holm vid Stockholms Diamond League-tävling 2018. Foto: TT

Stefan Holm om coronakaoset: ”Hur kul är det att tävla i Kil varje helg?”

Uppdaterad
Publicerad

Den förre OS-mästaren Stefan Holm är numera bland annat tränare och har fått se planeringen gå upp i en osynlig coronarök.
– Det är svårt att planera, säger Holm till SVT Sport.

43-åringen tränar bland andra höjdhopparen Sofie Skoog, som gått tillbaka, och hoppade 1,88 förra säsongen. Gränsen för att nå OS, även om det är SOK som fattar beslutet, är 1,96 en höjd Skoog aldrig klarat.

I veckan stod det klart att OS i Tokyo skjuts upp ett år och friidrotten avgörs troligen första veckan i augusti 2021. IOK håller just nu på och planerar tillsammans med 33 internationella idrottsförbund.

Nu gäller det att hålla rutinerna och träna på för att den dagen coronarestriktionerna släpper vara redo. Sverige är relativt öppet. I Frankrike, Spanien och Italien får man inte ens gå ut – utan intyg. Än mindre träna. I Norge är gemensamma träningar förbjudna.

Kunnat träna på i vanliga inomhushallen

– Rent träningsmässigt har det inte varit några problem eftersom vi kunnat vara i den inomhushall vi normalt sett är i, säger Holm till SVT Sport.

Ingen vet när säsongen kan komma igång men flera sporter har preliminära planer på att komma igång i månadsskiftet maj/juni. Just nu får max 50 personer träffas samtidigt i Sverige.

– Det som är problematiskt är hur tävlingssäsongen ska se ut. Vi kommer inte att kunna åka på något träningsläger i maj som vi brukar göra. Vi kan naturligtvis tävla men hur kul är det att tävla mot varandra i Kil varje helg?

Det behövs tävlingar med motstånd för att kunna utvecklas, något som i nuläget är hämmande för Sofie Skoog.

– Trots allt vill man komma ut lite, inte minst Sofie Skoogh som har internationella ambitioner. Det är svårt att planera för sommaren och tävlingssäsongen än så länge, säger Holm.
 

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Duplantis: ”Situationen suger”

Utveckling Sofie Skoog, 29:

Visa

2019: 1,88
2018: 1,93
2017: 1,94
2016: 1,94
2015: 1,92
2014: 1,87
2013: 1,90

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer