Stefan Holm, IOK-ledamot i de aktivas råd, är glad över att ett besked kring OS 2020 har kommit. Foto: Stina Stjernkvist/TT

Holm om OS-beskedet: ”Skönt att allt är klart”

Publicerad

På tisdagen kom beslutet att OS i Tokyo skjuts upp till 2021.
Stefan Holm, medlem i de aktivas råd i Internationella olympiska kommittén (IOK) är glad över att beslutet är fattat – men inser också att det ställer till massor av problem.
– Det blir en väldigt stor apparat att flytta allt, säger Holm.

På måndagen var Stefan Holm med på ett telefonmöte med IOK där han insåg att beslutet om att flytta OS skulle komma inom en snar framtid. På tisdagen blev det sedan officiellt.

– Det är skönt att det finns ett klart besked. Många aktiva har varit oroliga och vill veta vad som gäller, säger Holm.

”Ett jättestort projekt”

Men att flytta ett OS görs inte i en handvändning.

– I sju års tid har de varit inställda på att spelen ska invigas den 24 juli och nu med fyra månader kvar rycks allt upp. Det kommer att bli ett jättestort projekt i Japan. Det är mycket snack om de aktiva men det är väldigt mycket annat också, det är sex miljoner biljetter sålda exempelvis. Och vad händer med de som ska flytta in i lägenheterna i OS-byn efter spelen, ska de lägenheterna stå tomma ett år nu?, säger Holm.

Sitter kvar ett år till

För hans egen del innebär antagligen beslutet att han blir kvar i de aktivas kommitté ytterligare ett år.

– Jag har inte vågat ställa frågan än men jag räknar med att sitta kvar ett år till. Det är de aktiva som ska rösta fram våra ersättare och det får de inte göra förrän OS arrangeras. Egentligen har jag varit inställd på att göra andra grejer från och med mitten av augusti, men nu förskjuts allt i ett år. Men det är å andra sidan det minsta problemet i det här.

Vad gäller Stefan Holms adept Sofie Skoog är planen att hon satsar vidare och försöka kvalificera sig till höjdhoppet i OS 2021.

– Hon fortsätter sin satsning. Men hur årets säsong kommer att se ut har vi ingen aning om än så länge, säger Holm.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer