Daniel Ståhl. Foto: Bildbyrån.

2021 blir kaosartat efter OS-flytten

Uppdaterad
Publicerad

Flytten av OS ställer till mästerskapsåret 2021.

I nuläget är det oklart hur de olika idrottsförbunden kommer att lösa kaoset som uppstår nästa år.

– Allt är väl möjligt och allt handlar om att skapa en almanacka för att få in mästerskapen, säger Svenska friidrottsförbundets förbundskapten Karin Torneklint till SVT Sport.

Sommaren 2020 skulle ha innehållit ett fotbolls-EM för herrar och ett OS i Tokyo mellan 24 juli och 9 augusti. Men båda mästerskapen flyttas till 2021 – där det sedan tidigare finns flera mästerskap.

EM i fotboll för damer var planerat till 7 juli-1 augusti, sim-VM är schemalagt i Japan, 16 juli-1 augusti, och friidrotts-VM ska gå 6-15 augusti.

Tokyo 2020

Uefa har tidigare meddelat att dam-EM kommer att flyttas och internationella friidrottsförbundet har också öppnat upp för att skjuta upp mästerskapet till 2022.

”Skulle bli otroligt förvånad”

Svenska friidrottsförbundets förbundskapten Karin Torneklint ser det som omöjligt att anordna ett friidrotts-VM samma sommar som ett OS.

– Allt är väl möjligt och allt handlar om att skapa en almanacka för att få in mästerskapen. Men jag skulle bli otroligt förvånad om man kör bägge mästerskapen samma år. Det blir lite kaka på kaka eftersom att det är samma grupp som mästerskapen gäller. Nu får vi vänta ett par veckor och se vad som händer innan vi vet hur den här och nästa sommar ser ut, säger Karin Torneklint till SVT Sport.

Vad betyder det för er att det inte blir ett OS i sommar?

– Det betyder att vi tappar vårt största mål, men det är så mycket som händer nu. Vi får helt enkelt leva med det och hoppas att vi får ha kvar EM så vi har någonting att se fram emot. Det skulle kännas otroligt tomt ett år utan mästerskap.

EM i friidrott i Paris ska äga rum 26-30 augusti, 2020.

”Jag har haft som ett stort mål”

Karin Torneklints avtal med friidrottsförbundet skulle ha gått ut efter sommarens tilltänkta OS. Men nu öppnar hon upp för att bli kvar som förbundskapten.

– Jag har haft som ett stort mål för att jobba över OS i Tokyo och sedan avsluta mina karriär som förbundskapten. Efter att man flyttar OS kan jag tänka mig förlänga ett år om styrelsen och Stefan (Olsson, generalsekreterare) skulle tycka att det vore bra.

Internationella simförbundet Fina säger i ett uttalande att man tillsammans med VM-arrangören i Fukuoka, Japans simförbund och myndigheter ska verka för att kunna ha ”flexibilitet” kring VM-datumet om det behövs, och i samförstånd med IOK, enligt TT.

KLIPP: Lista: Tre anledningar till att OS skjuts upp

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Tokyo 2020

Mer i ämnet