Foto: SVT

Sarah Sjöström: ”Ingen överraskning”

Uppdaterad
Publicerad

OS i Tokyo skjuts upp till 2021, meddelade IOK i dag.
Ett av Sveriges största medaljhopp, Sarah Sjöström, är inte förvånad att mästerskapet flyttas.
– Det kommer ju inte som någon överraskning direkt, säger hon till SVT Sport.

Under onsdagen sa Internationella olympiska kommittén, IOK, att de och Japans regering är överens om att flytta fram mästerskapet ett år. Sarah Sjöström och de andra atleterna får nu se fram emot ett OS 2021 i stället.

– Jag hade kunnat simma OS i juli, men jag får simma OS nästa juli i stället helt enkelt. Man får försöka hitta en bra planering nu som funkar, säger hon till SVT Sport.

”Har varit förberedda på det”

Sedan tidigare har sommarens fotbolls–EM skjutits upp till sommaren 2021. Att även OS nu flyttas fram var väntat.

– Det kommer ju inte som någon överraskning direkt. Vi har ju varit lite förberedda på att det kanske kommer ske i och med att det är flera nationer som säger att de inte ställer upp om OS går som planerat i juli, säger Sjöström.

Sjöström och hennes svenska simkollegor har kunnat träna på som vanligt, men i många andra länder är simhallar och sportarenor stängda och idrottare står utan träningsmöjligheter. Därför anser Sjöström att det är ett bra beslut att skjuta på mästerskapet.

– Det är självklart ett rättvist beslut, eftersom det är så många nu som sitter i karantän och som inte får gå till sina träningsarenor. Flera sporter har ju väldigt komplicerade kvalificeringsregler, där man måste åka till flera länder och kvala på olika tävlingar för att ta sig vidare, det finns det inte tid för nu när många tävlingar ställts in, säger hon.

”Jag kan nog ladda om”

Nu gäller det att lägga om planen och se till att vara som bäst 2021.

– Jag kommer vara jättesugen på att tävla nästa år också. Om det är någonting elitidrottare är proffs på så är det är ladda om. Så jag kan nog ladda om, jag har gjort det många gånger tidigare, säger Sjöström.

LISTA: Tre anledningar till att OS skjuts upp

KLIPP: Sarah Sjöström lider med sina konkurrenter som inte kan träna (19 mars 2020)

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.