Chad le Clos har det tufft med förberedelserna inför OS. Foto: TT

Sarah Sjöströms träningspartners flykt från Italien och Turkiet

Uppdaterad
Publicerad

OS-mästaren Chad le Clos, som ibland tränar med Sarah Sjöström, fick först lämna sin italienska bas för att åka till Turkiet undan coronan. Nu har sydafrikanen fått åka hem och befinner sig i Kapstaden och framtiden är oviss.

– Det finns ingen plan, jag har ingen tränare och ingen att träna med, säger le Clos.

OS i Tokyo närmar sig med stormsteg och förberedelserna förändras dag för dag.

Efter framkomsten till Turkiet var tanken att stanna i sex, sju veckor men i måndags fick de veta att landet skulle stängas ner.

– Vi hade 36 timmar på oss att lämna landet. Som tur var kunde jag ordna biljetter. Det var ett sådant kaos. Den ena minuten tränar man hårt och allt känns bra och den andra minuten så tvingas man lämna landet, säger 27-årige le Clos till sydafrikanska Sunday Times.

Le Clos börjar tvivla på att OS kommer att genomföras som planerat och har stora problem med kunna genomföra planen. Han har bland annat tränat med svenska landslaget med Sarah Sjöström i spetsen.

OS-mästaren utan träning i tre veckor

– Det finns ingen plan, jag har ingen tränare och ingen att träna med. Dessutom kan jag bli fast här till OS säger le Clos, som hört att andra har det värre.

– Jag hörde att den kanadensiska OS-mästaren Penny Oleksiak inte har kunnat simma på 20 dagar i Toronto, säger le Clos.

Sarah Sjöström lider med sina instängda drabbade kollegor.

– Det är jättetråkigt att de inte kan träna och följa sina rutiner. Hoppas att de får komma in i sina träningsarenor väldigt snart igen, säger Sjöström, som på grund av att hon varit i Italien inte släpptes in i Turkiet där det var tänkt att hon skulle träna, till SVT.

Le Clos är Sydafrikas mest meriterade simmare genom tiderna.

Fakta Chad le Clos:

1 OS-guld (200 m fjäril, London 2012)

3 OS-silver

4 VM-guld, långbana

10 VM-guld, kortbana

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.