Foto: TT Nyhetsbyrån

Stockholm nöjt med Diamond League-datumet – hoppas på publik

Uppdaterad
Publicerad

Då Diamond League-kalendern för 2021 idag presenterades så fanns Stockholm med. Tävlingsdirektören Jan Kowalski är nöjd med datumet 4 juli.

– Vi hoppas att det ska ge oss möjlighet att få hit idrottare och kanske till och med publik på läktaren, säger han till SVT Sport.

Efter en coronaanpassad säsong med få tävlingar och ovanliga tävlingsupplägg siktar friidrotten på fullt tävlingsprogram för Diamond League med 14 tävlingar nästa år.

Stockholms deltävling blir den femte i ordningen.

– Förra hösten var det ju fram och tillbaka om vi skulle vara med eller inte, men i och med att vi fortsatte vara med så går vi in i en ny femårsperiod med Diamond League. Den första säsongen blev ju ingen riktig Diamond League-säsong, men däremot så levererade Diamond League en ganska bra tävlingsserie med många fina resultat. Vi blev rankade som näst bästa gala i världen under 2020, säger Jan Kowalski.

”Stor chans att påverka smittläget”

Även om en pandemi pågår så tror Kowalski på en mer normal säsong nästa år.

– Nu planerar man att dra igång Diamond League väsentligt mycket senare. Och med vaccin som förhoppningsvis blir godkända för kommersiellt bruk så har vi stor chans att påverka smittläget tills slutet av maj, säger han och fortsätter:

– Vi i Stockholm tycker att 4 juli är bra, med tanke på det här året då smittspridningen hade avtagit väsentligt då. Under sommaren är det en lägre smittspridning. Vi hoppas att det ska ge oss möjlighet att få hit idrottare och kanske till och med publik på läktaren.

”Stockholm vill gärna ha diskus”

2020 fanns diskus inte med på Diamond League-programmet. Men enligt stjärnan Daniel Ståhls tränare Vesteinn Hafsteinsson ska de vara tillbaka 2021.

– Han (internationella förbundets ordförande Sebastian Coe) sade till och med många gånger att det ska ändras och han sade till mig under den här kvarten att diskusen kommer in nästa år, alltså 2021, har han tidigare sagt till TT.

Enligt Kowalski är grenprogrammet inte klart.

– Det pågår diskussioner och Diamond League kommer att ta ett beslut om grenprogrammet, förhoppningsvis innan jul. Och det är ju inte överraskande att Stockholm gärna vill ha med diskus.

KLIPP: Därför är Duplantis bättre än Bubka (18 september 2020)

Diamond League-kalendern 2021

23 maj: Rabat

28 maj: Doha

4 juni: Rom

10 juni: Oslo

4 juli: Stockholm

9 juli: Monaco

13 juli: London

14 augusti: Shanghai

21 augusti: Eugene

22 augusti: Kina (inte bestämd stad)

26 augusti: Lausanne

28 augusti: Paris

3 september: Bryssel

8-9 september: Zürich

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.