Svensk professor stöder Semenya-beslutet

Uppdaterad
Publicerad

Det sydafrikanska idrottsförbundet beskriver gårdagens Cas-beslut att tvinga löparstjärnan Caster Semenya till medicinering i termer av ”diskriminering” och ”apartheid”, men den svenska professorn Angelica Lindén Hirschberg är av en annan åsikt.
– Det här är ett historiskt beslut och oerhört viktigt för kvinnoidrotten, säger hon till SVT Sport.

Igår beslutade idrottens skiljedomstol Cas att löparstjärnan Caster Semenya inte kan tävla vidare om hon inte får ner sina halter av testosteron i kroppen, något som idag har fått det sydafrikanska idrottsförbundet att rasa. Men Angelica Lindén Hirschberg, professor i obstetrik och gynekologi, som har varit med och utformat friidrottens internationella regelverk och är globalt ansvarig för bedömning av nya fall av hyperandrogyni inom friidrotten, menar att det framför allt handlar om Semenyas konkurrenter.

– Kvinnor ska få delta inom kvinnlig kategori med rättvisa villkor, säger hon.

Inte rättvist

Med andra ord: Caster Semenya mot andra kvinnor är inte rättvist.

Forskningen är enig om det som skiljer kvinnor och män inom idrotten i princip är mängden testosteron i kroppen. De allra flesta kvinnor har upp till 1,8 nanomillimol testosteron per liter blod, och friidrotten tillåter redan ett spann upp till 5 nanomillimol.

Men de flesta män, och Semenya, har minst 8 nanomillimol, och om Semenya inte sänker sin nivå får alltså konkurrenterna en nackdel.

– Det här handlar om väldigt ovanliga fall. Det handlar om kvinnor som har manlig uppsättning av könskromosom, som har manliga könskörtlar och det betyder testiklar och inte äggstockar, och därför producerar testosteron i en manlig nivå som är 10-20 gånger högre än kvinnlig nivå, säger Angelica Lindén Hirschberg.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer