Se Carl Bengtströms bronslopp. Foto: Bildbyrån.

Svenskt rekord då Carl Bengtström tog brons på 400 meter häck under friidrotts-EM

Vid sommar-OS i Atlanta 1996 sprang Sven Nylander 400 meter häck på tiden 47,98.

Det har varit svenskt rekord ända sedan dess. Till i kväll.

Friidrotts-EM

”Otroligt stort”

I finalen på friidrotts-EM i Rom stod nämligen Carl Bengtström för ett magnifikt lopp och gick i mål som trea, på tiden 47,94.

Tiden räckte alltså inte bara till EM-brons, utan även till svenskt rekord.

Vad bronset betyder för Bengtström?

– Mycket mindre än tiden, säger han till SVT Sport.

– Den här tiden alltså... Det är otroligt stort att gå under 48 sekunder. Jag har sagt det i några år nu, det är möjligt att den har funnits men jag måste sätta ett bra lopp vilket jag känner att jag gjorde nu.

Jeng: ”Så välförtjänt”

SVT Sports expert Alhaji Jeng var imponerad.

– Så härligt att se, och så välförtjänt. Och det är inget dåligt svenskt rekord han sätter.

Italienskt silver

Norske Karsten Warholm var, som väntat, överlägsen i täten och vann på finfina tiden 46,98, vilket är nytt mästerskapsrekord. Silvret tog Alessandro Sibilio, på den nya italienska rekordtiden 47,50.

Medaljen var Sveriges andra i mästerskapet. Den första tog Perseus Karlström, då han vann herrarnas 20 km gång.