Svenskt skrällguld av Fsiha i terräng-EM

Uppdaterad
Publicerad

Robel Fsiha skrällde och tog det första svenska herrguldet någonsin i EM i terränglöpning. Han var urstark och skaffade sig en stor marginal det sista varvet och gick inte att stoppa i dag.

– Mitt mål var att ta guld och det gjorde jag och jag är så lycklig, säger Spårvägenlöparen Fsiha, som tränat på hög höjd, till arrangören.

Svenska ledare var i extas och sprang längs med banan för att heja fram Fsiha som nådde målet efter 29.59 efter 10225 meter på gräset i en park i Lissabon. Han gjorde segergester med ett stort leende längs med upploppet för att fira den historiska vinsten. Ett korstecken gjordes strax efter mållinjen av den eritreafödde svensken. 

Turken Aras Kaya drog hårt i täten men Robel Fsiha bet sig fast och det blev en kamp dem emellan. Strax efter klockringningen för det sista varvet ryckte Fsiha uppför och bara körde. Segermarginalen blev till slut elva sekunder före Kaya.

– Jag visste att de andra skulle försöka följa mig men jag har jobbat med min backträning och är väldigt nöjd med resultatet, säger Fsiha.

Fick svenskt medborgarskap för ett år sedan

– Det är Fsiha som är den stora skrällen. Han nämndes inte bland favoriterna i dag, säger kommentatorn på Europeiska friidrottsförbundets livesändning.

23-årige Fsiha fick svenskt medborgarskap i december förra året. Vid terräng-VM i Danmark i våras blev han 17:e och bäste europé. Han blev tvåa på 10000 meter vid SM och trea i Finnkampen på samma distans för några månader sedan och vann Lidingöloppet i höstas överlägset.

Den norske stjärnan Filip Ingebrigtsen slutade tolva nästan en minut efter Fsiha. Skidåkaren Didrik Tönseth avstod världscuptävlingen i Lillehammer för att springa i Lissabon och slutade 25:a – 1,5 minuter efter Fsiha.

Sverige blev femma i lagtävlingen som vanns av Storbritannien.

Det blev även ett svenskt brons på damsidan genom Samrawit Mengsteab. Hon var 51 sekunder efter segrande turkiskan Yasemin Can. Det var Cans fjärde vinst på raken.  

– Det känns väldigt bra. Träningen har inte varit perfekt så jag är väldigt nöjd med det här resultatet, säger Mengsteab. 

Sara Wedlund tog ett svenskt EM-guld på damsidan 1996.

ARKIV: Här spräcker Kipchoge drömgränsen i maraton

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.