Sverige långt efter inför avgörandet

Publicerad

I lag-EM i friidrott så krävs det en rejäl upphämtning från Sverige under söndagen om man ska klara sig kvar i toppdivisionen inför nästa mästerskap. En ljusglimt i en annars tung dag i Bydgoszcz var Yolanda Ngarambe som vann på 3000 meter och tog upp Sverige från sistaplatsen. – Jag har aldrig vunnit ett så stort lopp i min karriär så det är en stor vinst för mig, sa Ngarambe efter segern.

Dag två i lag-EM i Bydgoszcz. Sverige fick ställa sina förhoppningar till Angelica Bengtsson och Lovisa Lindh för att plocka poäng för svensk räkning.

Bengtsson började bra

Angelica Bengtsson gick in på 4.36 och flög enkelt över ribban. På 4.46 klarade hon efter en första rivning. VId 4.56 avbröt Bengtsson två försök och sparade sedan det sista försöket till 4.61, där hon rev grovt. Efter en pigg säsongsinledning har Angelica Bengtsson nu haft en tuffare tid och hennes 4.46 i Bydgoszcz ledde till en tredjeplats och 9 och en halv poäng till Sverige.

För Lovisa Lindh, bronsmedalist i EM 2016, så blev det en rätt slätstruken final på 800 meter. Lindh, med ett personbästa på 1:58.77, kom in på en tiondeplats på 2:03.32 vilket innebar 3 poäng till Sverige.

Yolanda Ngarambe en av få höjdpunkter

I slutet av dagen i Polen var det dags för damernas 3000 meter. Med försiktiga optimism kunde man tippa Ngarambe bland topp tre men det blev bättre än så. Ngarambe slog till med ett superlopp för Sverige och kom etta på 9:07.67. Vinsten innebar 12 viktiga poäng till Sverige i bottenstriden.

– Jag har bara sprungit 3000 meter omkring fyra gånger i mitt liv. Jag har aldrig vunnit ett så här stort lopp i min karriär så det är jättestort för mig. Vi krgar för att hålla oss kvar i toppdivisionen så jag är väldigt glad att kunna ge tolv poäng till laget.

Moa Hjelmer gav Sverige fem poäng efter sin sistaplats i finalen på 400 meter. Mer glädjande än placeringen var Hjelmer tid 53.10 hennes bästa tid på sex år.

Inför den avgörande söndagen i Bydgoszcz ligger Sverige sist, en poäng bakom Finland. För att behålla sin plats i toppdivisionen i Lag-EM krävs en topp sju-placering. Sveriges stora hopp imorgon får ställas till Daniel Ståhl i diskusfinalen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer