Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Thobias Montler ska nästa månad tävla i Turkiet, där det i går inträffade en stor jordbävning. Foto: TT Nyhetsbyrån

Thobias Montler om jordbävningen i Turkiet: Hemskt – man hade kunnat vara där själv

Uppdaterad
Publicerad

Inomhus-EM i friidrott är mindre än en månad bort.

Det avgörs i Turkiet – samma land som i går drabbades av en jordbävning med tusentals dödsoffer.

En som har noterat det med bestörtning är den svenska längdhoppsstjärnan Thobias Montler.

– Man tänker så klart att man hade kunnat vara där själv, säger han.

Klockan 04.17 på måndagsmorgonen inträffade en jordbävning med magnitud på 7,8 på Richterskalan i södra Turkiet. Över 5 300 dödsoffer har än så länge rapporterats från Turkiet och Syrien.

Om mindre än en månad, den 2 mars, startar inomhus-EM i landets störta stad: Istanbul.

”Så klart hemskt”

Och nyheten om jordbävningen har så klart noterats av det svenska medaljhoppet Thobias Montler.

– Det är så klart hemskt, säger han till SVT Sport.

– Man tänker så klart att man hade kunnat vara där själv, det är ju bara några veckors skillnad. Så det är klart att det är något man tänker på. Men samtidigt så har jag svårt att sätta mig in i det. Men det är så klart jättesorgligt.

Lugnande besked från seismolog

Svenska friidrottsförbundets generalsekreterare Stefan Olsson har så klart också noterat nyheten om jordbävningen, men förklarar att det inte medför några särskilda aktioner från förbundets sida i dagsläget.

– Det är klart vi med ledsamhet har noterat att det har hänt. Men vi har också noterat att det är i en annan del av Turkiet. Men vi har under dagen inte fått några indikationer från det europeiska friidrottsförbundet eller annat håll att det ska påverka EM. Men vi har inte gjort några egna efterforskningar, säger han.

Björn Lund, seismolog på Uppsala Universitet, ger dock lugnande besked.

– Sedan 1939, då det skedde ett skalv som var lika stort som det som skedde i går, har det varit stora skalv som har förflyttat sig västerut längs Turkiets norra kust fram till 1999. Och där är man fortfarande orolig: ”Kommer det att komma ytterligare ett skalv i Istanbul-regionen, i Marmarasjön där den här förkastningen går?”, förklarar han, innan han utvecklar:

– Så det är en orolig plats kan man säga. Så det skulle kunna vara att det här stora skalvet påverkat det här området lite, men jag tror egentligen inte att det gör särskilt mycket. Det är för långt ifrån för att göra en rejäl påverkan. Så jag tror inte att det spelar så stor roll eftersom det hände så långt sydöst, det som hände i går.

Istanbul är ungefär 110 mil nordväst om skalvets epicentrum.

– Och efterskalven är definitivt inga problem, för de håller sig där borta. Och det är för långt bort för att det ska vara en långtidspåverkan. Skulle det här skalvet triggat något i någon annan del av Turkiet skulle det ha skett under gårdagen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.