Elaine Thompson-Herah satte världsårsbästa på 100 meter i försöket i Kalifornien där hon tränat senaste månaden. Foto: Bildbyrån

Thompson-Herah satte världsårsbästa i försöket – avstod finalen

Uppdaterad
Publicerad

Elaine Thompson-Herah inledde utomhussäsongen på 100 meter med att vinna sitt försöksheat på världsårsbästat 10,89 vid ”Golden Games” i Walnut, Kalifornien. 

– Jag ville bara att försöka ha roligt, säger Thompson.

Sedan avstod jamaicanskan att springa finalen några timmar senare utan att ge någon förklaring, inte ens jamaicanska sajter har några uppgifter. Hon var dock glad över sitt försökslopp.

”Det känns skönt att vara tillbaka med 10,89 i säsongsöppningen”, var det enda hon skrev på Twitter efter loppet i godkända +1,6 meter per sekunds vind i ryggen. I Viaplays sändning från tävlingen gav hon några korta kommentarer efter försöket.

– Det var första gången jag tävlade i Mt Sac (Mt San Antonio College) och det var roligt att öppna säsongen här och jag ville bara försöka ha roligt, säger Thompson.

Trots fem OS-guld har hon inget individuellt VM-guld, vilket blir det stora målet med VM i Eugene, Oregon i juli, första gången ett utomhus-VM går på amerikansk mark.

Har fem OS-guld men saknar individuell VM-titel

– Jag ser fram emot att försöka vinna min första VM-titel. Jag har ett silver på 200 men inget på 100 meter. Nu vill jag bara se till att hålla mig frisk och skadefri och gå för det, säger Thompson-Herah som pratar ungefär lika snabbt som hon springer.

Finalen vanns sedan av Twanisha Terry på 10,77 före Aleia Hobbs på 10,80 men då var vinden för stark med +3,3 m/s i ryggen, att jämföra med tillåtna 2,0 i Continental Tour-tävlingen.

– Skönt att springa i medvind. Jag sa åt mig själv att visa tålamod, då skulle övriga bitar falla på plats, säger 23-åriga Terry som i godkänd vind har 10,89 från förra året som bäst.

Thompson hade en fantastisk säsong förra året och vann tre OS-guld i Tokyo. Hon gick in som tvåa på alla tider med 10,54, blott fem hundradelar från Florence Griffith-Joyners ”oslagbara” världsrekord från 1988.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.