Torneklint kritisk mot finsk protest: ”Otroligt irriterande”

Uppdaterad
Publicerad

Den svenska förbundskaptenen Karin Torneklint var nöjd med de svenska insatserna på Finnkampens första dag. Men hon var mycket kritisk över diskningen av Jonatan Fridolfsson och Vidar Johansson på 5000 meter som bägge trampade innanför bankanten.
– Det var otroligt irriterande att de diskar någon som inte stört någon, säger hon till SVT Sport.

Att det svenska damlandslaget leder med 23 poäng var Torneklint glad över.

– Det har gått ungefär som vi hoppades. Vi har tappat någon poäng här tagit en extra där. Det har gått jättebra. 1500 meter damer och 3 000 meter hinder var väldigt glädjande.

KLIPP: Här diskas svensken i Finnkampen

Två diskningar

Men något som inte var fullt så glädjande var alltså diskningen av de två svenskarna på 5000 meter.

– Finnkampen ska avgöras av den som springer fortast inte av att sitta i domarbåset och titta på gamla bilder, sa Torneklint till SVT Sport.

– Den första diskningen på Jonatan Fridolfsson var väl inte så konstigt att de ville diska honom. Men han förlorar ju bara på det så de skulle kunna vara lite sportsmannamässiiga och bara låta det vara. Men Vidar, han stör ingen över huvud taget. Han tappar lite fokus och kliver innanför. Han tjänade ingenting på det. Det var bara tråkigt.

Gav igen för gammal ost

Karin Torneklint gav igen senare då ett hopp av en finländsk trestegshoppare underkändes i efterhand.

– Ja definitivt, jag lämnade in en protest. När de kommer med det där då tänkte jag att nu djädrar tar jag övertrampet, säger Torneklint och skrattar.

Det blir en finnkamp mellan er förbundskaptener också?

– Ja, det blir det. När de håller på sådär så blir jag tjurig. Så fick vi i alla fall två poäng tillbaka av de sju som de stal.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.