Svenska förbundskaptenen Karin Torneklint. Foto: Bildbyrån

Torneklint om diskusbråket: För mig helt främmande

Uppdaterad
Publicerad

SM-trean i diskus, Axel Härstedt, har anmälts för osportsligt uppträdande under tävlingen.

– För mig är det helt främmande att sånt här kan förekomma, säger förbundskaptenen Karin Torneklint till TT.

Under lördagens diskustävling i SM i Uppsala lämnade Härstedt in en protest för att världsmästaren Daniel Ståhl hade en reva i sina tajts. Ståhl tilläts göra sitt förstakast, men satte sedan på sig ett par shorts ovanpå så att inte revan syntes.

Efter tävlingen lämnade SM-fyran Jakob Gardenkrans in en muntlig anmälan av Härstedt, som han menade försökte psyka sina motståndare.

Härstedt skriver i ett sms till SVT Sport att vad han gjorde var att han satte sig vid sidan av buren för att se om motståndarna trampade över ringen, men att ingen protesterade mot detta under tävlingen utan först efteråt.

”Har skrivit och försökt be om ursäkt. Så här ska det ju aldrig behöva bli”, skriver Härstedt bland annat.

Torneklint säger att det är arrangören, efter SM-tävlingarnas slut, som ska rapportera in händelser till förbundet och att det då kan komma fram en anmälan mot Härstedt.

Vad säger du om händelsen?

– Jag var inte där, så vi får se vad som kommer in. Min personliga reflektion är att alla aktiva ska fokusera på sin egen prestation, det brukar vara ett vinnande koncept i längden, säger Torneklint.

Är du förvånad?

– Ja, det är för mig helt främmande att det ska förekomma över huvud taget, säger hon samtidigt som hon skakar på huvudet.

Vad kan det leda till?

– Jag har aldrig varit med om det förut så jag vet inte vad det kan leda till.

KLIPP: Ståhl över 68 meter – för sjunde gången på raken (15 augusti 2020)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.