Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Målgången i Pekings halvmaraton utreddes efter suspekta bilder. Foto: X

Kvartett diskas efter skandalen – lät kines vinna Pekings halvmaraton

Uppdaterad
Publicerad

Toppkvartetten i Pekings halvmaraton diskas och topptrion fråntas sina medaljer.

Hemmalöparen He Jien vann – efter att ha vinkats fram av en trio konkurrenter på upploppet.

Peking halvmaratons slutskede har blivit uppmärksammat. Kinesen He Jien vann – men såg ut att få segern till skänks. I ett videoklipp syns hur tre östafrikanska löpare till synes låter honom ta hem segern.

Hemmalöparen vinkades fram av en topptrio bestående av Robert Keter och Willy Mnangat, båda från Kenya, och Dejene Hailu, från Etiopien. Kinesen gick sedan i mål först, precis före de övriga löparna.

– Pokalerna, medaljerna och bonusarna kommer att återtas, meddelar organisatörerna, enligt det statliga kinesiska TV-bolaget CCTV, som citeras av diverse olika medier.

He Jien är asiatisk mästare

He Jien förlorar därmed guldmedaljen han tog emot i söndags, i sin halvmaratondebut. 25-åringen har dock tagit guld tidigare. Förra året vann han maraton på Asiatiska mästerskapen, och hans personbästa på distansen är 2.06.57.

Det är inte första gången som en löpningsskandal sker i Kina. För sex år sedan upptäcktes det att 248 löpare fuskat under ett halvmaraton i Shenzhen, bland annat genom att ta genvägar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.