Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Suldan Hassan satte nytt rekord i maraton Foto: Jeanette Dahlström / BILDBYRÅN

Två under svenska rekordet i maraton – klarade OS-kvalgränsen

Uppdaterad
Publicerad

Det blev svenskt rekord i maraton i Sevilla. Suldan Hassan slutade tia i loppet på 2.07.35 i sin debut på sträckan vilket var en förbättring av det tidigare rekordet med över en minut.

– Det kändes jättebra hela vägen. Jag blev lite sliten i vaderna de sista kilometrarna, och det beror dels på att jag inte har kört så mycket asfalt de senaste två månaderna, dels på att jag missade så många vätskestationer. Men jag blev aldrig trött egentligen, säger Hassan till Friidrott.se.

Det är med marginal under OS-kvalgränsen som ligger på 2.08.22.

– Jag hoppas att det här resultatet ska räcka, inte minst med tanke på att det här är min första mara också. Det hade varit väldigt kul att se vad jag kan göra på mästerskapen i sommar, funderar Hassan där även EM i Rom i början av juni är intressant.

Personrekord av Carolina Wikström

I höstas sprang Samuel Tsegay på 2.08.41 i Amsterdam. Även Samuel Russom var under den tidigare rekordtiden med 2.07.56 i Sevilla – och även han klarade OS-kvalgränsen, där det är SOK som tar ut de aktiva.

Etiopiern Deresa Geleta Ulfata vann loppet i solskenet på 2.03.26.

Även Carolina Wikström svarade för en riktigt snabb löpning i Sevilla. Wikström kom in på tiden 2.24.30, vilket också är under OS-nomineringsgränsen (2.25.30) på damsidan med råge. Tiden är även ett personligt rekord för Wikström och gav en nionde plats.

Azmera Gebru Hagos, Etiopien, vann på tiden 2.22.13.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.