”Bara” åttondeplats för Salming trots höjdhoppsseger

Publicerad

Sjukamparen Bianca Salming imponerade i paradgrenen höjdhopp under U23-EM i Gävle när hon tangerade årsbästat 1,88. Men innan dagen var över hade 20-åringen dalat i sammandraget, från en fjärde- till en åttondeplats.

Sjukamparna inledde U23-EM med fyra grenar under torsdagen på Gunder Hägg-stadion i Gävle. 

Efter 100 meter häck och höjdhopp låg Bianca Salming på en fjärdeplats i sammandraget. I höjdhoppet klarade Turebergsidrottaren 1,88 i första försöket – ett tangerat årsbästa av 20-åringen. Men när ribban höjdes till 1,91 blev för högt. Resultatet innebar ändå grenseger för Salming och 1080 viktiga poäng till sammandraget.

Men efter kulstötningen och 200 meter, som räknas som Salmings svagaste gren, hade fjärdeplatsen blivit en åttondeplats. Leder gör tyskan Sophie Weibenberg på 3675 poäng i jämförelse med Salmings 3388. Sjukampens andra svenska Lovisa Östervall ligger efter första dagen på 19:e plats med 3176 poäng.

Heatseger för Larsson i motvinden

Sprinttalangen Henrik Larsson har sprungit på 10,20 i år och var snabbast av alla i sitt semifinalheat på 100 meter. I motvind på -1,4 m/s stannade klockan på 10,50 för 19-åringen från Karlstad. Tredje snabbaste tiden totalt efter tysken Marvin Schulte och britten Oliver Bromby som båda noterades på 10,49.

Austin Hamilton gick glädjande nog också vidare till 100 meters-finalen. På tiden 10,74 knep malmösprintern den åttonde och sista finalplatsen – bara en hundradel före ”Zlatan”.

Oväntade duellen: Henrik Larsson mot Zlatan Foto: SVT Sport

Kamga klar för diskusfinal

Vanessa Kamga har snabbt seglat upp som ett framtidsnamn inom svensk diskus och har ett årsbästa på 59,06. I diskuskvalet gick Kamga vidare som sjunde bästa kvinna med 53,41 som längsta kast.

I kvällens enda final, 10 000 meter, fanns ingen svensk med på startlinjen. Segern blev istället fransk genom Jimmy Greisser som sprang i mål på 28.44,17.

Vanessa Kamga klar för diskusfinal

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer