Strax innan Stepen Kissa föll efter att ha trampat på Timothy Kiplagat, som är bredvid honom här. Vinnaren Victor Kiplangat anför fältet. Foto: TT

Ugandisk maratonseger efter landsmannens fall

Victor Kiplangat vann VM-maratonen under morgonen. Ugandiern ryckte under slutmilen ett par kilometer efter att landsmannen Stephen Kissa ramlat när han snubblat på en kenyan.

– Det är en dröm som blivit sann, säger Kiplangat.

Kiplangat drog hårt i täten när dramatiken med landsmannen Kissa inträffade ett par meter bakom honom. Kissa sprang på Timothy Kiplagats fot och ramlade i asfalten och blev groggy under ett par sekunder innan han kunde fortsätta. Kampen om medaljerna var dock borta för olycklige Kissa. Enligt ugandiska Newvision ändrade Kiplangat taktik efter landsmannens fall, vilket dock inte utvecklas av segraren själv.

– Förra året vann jag Samväldesspelen och det fick mig att tro på att jag skulle bli världsmästare i år. Nu ber jag om att mina böner besvaras och att jag blir OS-mästare nästa år i Paris också, säger Kiplangat till det internationella friidrottsförbundet.

Friidrotts-VM

24 löpare bröt i hettan

Kiplangat drog i från etiopiern Leul Gebresilase som såg ut att gå mot ett säkert silver. Kiplangat, som vann Samväldesspelen förra året, sjönk ner på knä och var rörd efter sitt livs största seger efter 2.08.53. Bakom stumnade Gebreselasie och blev passerad av israelen Teru Meferi, född i Etiopien. Meferi tog in runt 20 sekunder sista kilometern innan målgången på Hjältarnas torg.

Kissa repade sig och sprang in på femte plats.

Hettan och den höga luftfuktigheten, trots att loppet startade klockan 07.00, gjorde att 24 löpare bröt loppet, bland den den regerande mästaren Tamirat Tola, Etiopien.

– Det kändes bra fram till 30 kilometer sedan fick jag problem med magen, säger Tola enligt AP.