Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Letesenbet Gidey kollapsade när hon var på väg mot VM-titeln i terränglöpning. Beatrice Chebet kunde storma mot segern. Foto: TT

Världsrekordhållaren Letesenbet Gidey kollapsade på väg mot VM-titeln – benet vek sig 30 meter före målet

Uppdaterad
Publicerad

Den dubbla världsrekordhållaren Letesenbet Gidey var på väg mot sin första terräng-VM-titel i Bathurst, Australien, när benet gav vika och hon föll ihop 30 meter före mållinjen. Hon fick hjälp över mållinjen men diskades efteråt.

Gidey, som vann 10 000 meter vid VM i Eugene och har rekorden på 5 000 och 10 000 meter, försökte kontra på Beatrice Chebet som hade fått upp en enorm fart på upploppet och närmade sig snabbt, när benet gav vika och hon blev liggande i gruset.

Chebet, tvåa på VM på 5 000 meter i Eugene, stormade mot guldet medan Gidey inte tog sig upp.

– Det var länge ett bra lopp med ett tråkigt slut. Nu tar jag med mig det jag gjorde bra för framtiden, säger Gidey enligt sin träningsgrupp i NN  Running Team.

Flera löpare passerade Gidey som fick hjälp av ledare att ta sig över mållinjen – det hade dock inte räckt till medalj. Det var emot regelverket och Gidey diskades.

– Jag förväntade mig inte att vinna men gav aldrig upp och fortsatte att kämpa, säger Chebet som vann U20-titeln i Århus, Danmark, 2019.

”Kändes som om jag hade chansen”

– Jag såg att Gidey tappade lite fart på upploppet och jag spurtade och vann. Det kändes som om jag hade chansen på upploppet, säger Chebet enligt Reuters.

Ingen svensk löpare deltog i tävlingen där bästa europeiska löpare var brittiskan Abbie Donnelly som 24:a.

Beatrice Chebet vann 10 km-loppet, brutalt tuff bana på gropigt svårt underlag, på 33.48 medan etiopiskan Tsigie Gebreselama blev tvåa på 33.56. Kenyanskan Agnes Jebet Ngetich blev trea på 34.00.

Ugandiern Jacob Kiplimo vann ett högklassigt herrlopp på 29.17. Etiopiern Berihu Aregawi var tvåa på 29.26 och Joshua Cheptegei, även han ugandier, trea på 29.37.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.