• Viktigt meddelande:

    Till allmänheten i Lekeberg i Örebro län: Det kommunala dricksvattnet i Fjugesta, Gropen och Kvistbro kan vara förorenat och bör kokas före förtäring. För mer information lyssna på P4 Sveriges Radio eller gå in på Lekebergs kommuns hemsida. Läs mer

Karsten Warholm jublar efter sin seger på 400 meter vid DL-galan i Stockholm i somras. Foto: Bildbyrån

Vändningen: Diamond League i Stockholm nästa år

Publicerad

För en månad sedan kom beskedet att Stockholm tappar sin Diamond League-gala, Bauhausgalan. Men nu har det internationella friidrottsförbundet, IAAF, ändrat sig. Då Diamond League hade årsmöte idag bestämdes det att det ska vara 14 galor och en final – och Stockholm är en av dessa.
– Jag tycker att styrelsen visar att de har varit lyhörda och att de har kompetens, säger Bauhaus-galans tävlingsgeneral Jan Kowalski till SVT Sport.

Kowalski vittnar om att det verkligen är en vändning som har skett i styrelserummet.

– Vi gick ut med den information vi hade för en månad sedan när styrelsen i Diamond League tagit beslut om att Stockholm inte skulle vara kvar, men sedan har det hänt mycket. Diamond League har ju varit under stor förändring under lång tid och nu har styrelsen lite grann omprövat hur det ska se ut och sedan lade de fram ett nytt förslag som röstades igenom idag, säger han.

Några förändringar har ändå gjorts i programmet då Gateshead ersätter Birmingham och man ska även lägga till en gala i Kina. I övrigt är det samma galor som 2019.

– Det är jättekul. Vi är stolta över att få vara med i högsta serien, även om alternativet var ett bra alternativ. Det blir en kul framtid, säger Kowalski.

Man har också bestämt att alla galor ska avgöras under 90 minuter, men det är i det här skedet oklart om man det ska vara elva eller tolv grenar per tävling.

– Diamond League är vårt skyltfönster och vi vill attrahera nya supportrar med ett snabbt och actionfyllt format som är kommersiellt attraktivt för tv-kanaler och sponsorer, säger Sebastian Coe, ordförande i Diamond League-styrelsen i ett pressmeddelande.

Det har sedan tidigare beslutats att antalet grenar i Diamond League ska skäras ner från 32 till 24 och då har diskusen, där svensken Daniel Ståhl har dominerat, varit en av grenarna i farozonen. Där tror Kowalski att ett besked kommer att komma inom de närmsta veckorna.

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Varför är Daniel Ståhl bäst i världen?

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Så var friidrotts-VM – på 7 minuter Foto: TT

Alla DL-galor 2020

Visa

Doha – 17 april
Kina – 10 maj
Shanghai – 16 maj
Stockholm – 24 maj
Rom – 28 maj
Rabat – 31 Maj
Eugene – 7 juni
Oslo – 11 juni
Paris – 13 juni
London – 4 juli
Monaco – 10 juli
Gateshead – 16 augusti
Lausanne – 20 augusti
Bryssel – 4 september
Zürich – 11 september

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer