Vanessa Kamga Foto: SVT

Vanessa Kamga efter drömgränsen: ”Har verkligen hittat min grej”

Uppdaterad
Publicerad

Vanessa Kamga blev i veckan andra svenska kvinnan över 60 meter i diskus. Med talang, målmedvetenhet och genetiska förutsättningar är hon ett namn för världseliten om några år – OS-cykeln 2024-2028 ska hon vara som bäst.

– Jag skulle säga att det är min kärlek till sporten som har fått det att ticka på så snabbt de här fem åren, säger 21-åringen till SVT Sport.

Landslagsfriidrottaren och diskuskastaren Vanessa Kamga har på kort tid blivit bäst i Sverige och visar potential för att nå världseliten. På tävling i veckan noterade hon det näst längsta diskuskastet i svensk friidrottshistoria – 60,01. Anna Söderberg innehar det svenska rekordet, 64,54 från sommaren 1999.

– Det här var säsongens första kast. Det var en ökning med en meter. Jag vet att jag har väldigt mycket mer i mig.

Bytte sport för fem år sedan – stjärnpotential i friidrott

Hon bytte sport för fem år sedan. Efter en termin på basketgymnasiet i Uppsala hoppade hon av. Kamga letade upp fridrottskansliet i Uppsala – efter att hennes mamma påmint om att hon var bra i kula som liten, och tyckte det var kul.

Tränaren, före detta diskuskastaren Henrik Wennberg, insåg tidigt att Kamga hade stjärnpotential i diskus. Hon bytte till friidrottsgymnasiet.

– Det känns verkligen som jag har hittat min grej, med styrka och smidighet, få in många repetioner.

– För att nå riktigt långt krävs det att man har många komponenter, vilket hon har. Hon har en kropp som tål träning, måste vilja träna, missar aldrig ett pass, oerhört rörlig, väldigt stark och mycket muskler, säger Wennberg.

– Jag skulle säga att det är min kärlek till sporten som har fått det att ticka på så snabbt de här fem åren, säger Kamga.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.