Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Yaroslava Mahuchikh återvänder till Dnipro för att åter umgås med släkt och vänner. Foto: Bildbyrån

Världens bästa höjdhoppare Yaroslava Mahuchikh återvänder till Ukraina: ”Vet att det inte är säkert”

Uppdaterad
Publicerad

Under gårdagen följde Yaroslava Mahuchikh upp VM-guldet med att vinna Diamond League-finalen i Eugene, USA, på världsårsbästat 2,03. Nu ska hon återvända till det krigshärjade Ukraina.

– Jag vet att det inte är säkert, säger hon.

Hon ska fortsätta till New York och fira sin 22:a födelsedag under tisdagen. Sedan ska hon åka till det krigshärjade Ukraina.

– Jag vet att det inte är säkert med bomblarm och skyddsrum men jag kommer att åka tillbaka till Ukraina och vara där i en månad. Det är bästa återhämtningen för mig. Jag vill umgås med min syster,min mamma och pappa och träffa mina vänner som jag saknar så mycket, säger Mahuchikh i SVT:s sändning.

”Vill kunna vandra på mina gator”

När Ukraina blev invaderat av Ryssland i februari 2022 flydde Mahuchikh och satte upp sin träningsbas i Tyskland vilket senare blivit Belgien. Men längtan till hemstaden Dnipro, Ukrainas fjärde största stad med runt en miljon invånare, inte så långt från krigszonen, är väldigt stark.

– Jag vill kunna vandra omkring på gatorna i min stad, en känsla som jag saknat, säger Mahuchikh.

Visserligen blev det världsårsbästa på 2,03, en höjd som tvåan Nicola Olyslagers också tog, men det gnagde lite ändå.

– Jag vann Diamond League förra året på 2,03 också men nästa år vill jag hoppa högre, säger ukrainskan som har 2,05 som personrekord.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.