Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Se Khaddi Sagnia succéhopp i comebacken Foto: Bildbyrån/IFK VäxjöVisa alla (2)
Visa alla (2)

Världsårsbästa av comebackande Sagnia

Uppdaterad
Publicerad

Khaddi Sagnia var tillbaka i längdhoppsgropen efter lång skadefrånvaro. Stjärnan stod för en lysande comeback: 6,67, vinst och världsårsbästa – trots stor nervositet.
– Jag var väldigt nervös, benen darrade, säger hon.

Det var snart ett år sedan som Khaddi Sagnia skadade korsbandet i vänster knä under en häcktävling i Nordenkampen. I dag var hon tillbaka i längdhoppsgropen under tävlingar i Växjö.

Och det var en nervös 25-åring som klev ut på banan.

– Jag var väldigt nervös. Mina ben darrade. Men det fanns i bakhuvudet: ”Jag vet vad jag är kapabel till, jag vet vad jag har gjort på träning, jag vet vad vi har jobbat på och vad jag har svarat väldigt bra på. Så nu är det bara att andas, dra ner alla förväntningar och verkligen försöka göra det och bara vara lugn och försöka göra som vanligt och ta det som en träning”, säger hon till SVT Sport.

Stark serie

Den taktiken fungerade. Sagnia stod för en stark serie med 6,48 i andra hoppet, följt av 6,59 och slutligen 6,67 innan tävlingen var till ända. Just 6,67 hade räckt till sjätte bästa resultaten inomhus i världen förra säsongen.

– Det är jag nöjd över. Jag är jätteglad, det är många tekniska detaljer som vi har jobbat på som visat sig funka väldigt bra. Så nu är det verkligen bara att ta med de här bra känslorna och de små detaljerna som inte funkade i dag och träna på det och gå ut och tävla – för det är verkligen tävlingsvanan som jag behöver nu, säger hon.

Nära VM-kvalgränsen

Sagnias 6.67 är dessutom världsårsbästa med 21 centimeter. Det är visserligen tidigt på året, men så klart något som Sagnia gläds över.

– Jag är glad över det så länge som det håller. Sen får jag hoppas att jag har det även när alla har hoppat, säger hon med ett skratt.

”Otrolig känsla”

Resultaten är också ynka åtta centimeter från kvalgränsen till inomhus-VM som går senare i vår, och bara 15 centimeter från de 6,82 som krävs för att ta sig till OS i Tokyo.

Med andra ord en imponerade comeback av göteborgskan, som verkligen är glad över att vara tillbaka i tävling.

– Verkligen, verkligen! Varje hopp som jag får göra är en sån otrolig känsla. Det var nästan ett år sedan jag hoppade, och jag har längtat. Man vill ju ändå tävla när man tränar. Man vill inte bara träna, träna, träna. Man vill ju ändå visa sig själv och alla andra vad man har tränat på, så det är en härlig känsla, säger hon.

Tvåa i tävlingen blev förra årets stora svenska friidrottssensation Tilde Johansson. Hon hoppade 6.25.

Stavhopparen Angelica Bengtsson ställde även hon upp i längdhopp, där hon stannade på 5,35.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer