Foto: Bildbvrån

Sveriges läkarförbund om Semenyafallet: ”Vi tar avstånd från kraven”

Uppdaterad
Publicerad

Internationella friidrottsförbundets beslut att tvinga kvinnliga idrottare med naturligt höga testosteronvärden att medicineras, för att få tävla, får stark kritik från läkarhåll:

– Vi tar avstånd från dessa krav på behandlingar på icke-medicinska grunder, säger Heidi Stensmyren ordförande i Sveriges läkarförbund i ett pressmeddelande.

Vid sitt möte i Santiago, Chile, i dag krävde WMA (världsläkarförbundet) att kraven på medicinsk behandling av idrottare med naturligt höga testosteronnivåer omedelbart ska upphävas.

De nya reglerna från internationella friidrottsförbundet som kräver att kvinnliga idrottare med naturligt höga testosteronnivåer och som vill fortsätta att tävla inom vissa löpgrenar, ska behandlas medicinskt för att sänka nivåerna kritiseras nu hårt av läkare. Det handlar i grunden om kvinnliga idrottare som världens bästa 800-meterslöpare Caster Semenya, och andra, ska behandlas medicinskt för att få tävla, eller inte.

WMA menar att ”de utgör en flagrant diskriminering baserad på den genetiska variationen av kvinnliga idrottare och strider mot internationell medicinsk etik och mänskliga rättigheter.”

– Det strider mot våra grundläggande etiska principer; medicinska behandlingar ska ges utifrån medicinska behov, och inte för att få delta i tävlingar, säger Heidi Stensmyren, ordförande i Sveriges läkarförbund och medlem av världsläkarförbundets medicinska etikkomitté.

Världsläkarförbundet uppmanar nu samtliga läkare som tillgör organisationen att ” inte ta någon roll” i implementeringen av den nya regeln.

Världsläkardförbundets ordförande Leonid Eidelman:

– Vi har starka förbehåll för hur etiskt hållbara de här reglerna är. De är baserade på svaga bevis från en enda undersökning.

Caster Semenya är anmäld att springa paradsträckan 800 meter under Diamond League-galan i Doha på fredagen. Så som reglerna ser ut nu blir det den sista tävlingen för henne på distansen, eftersom hon tidigare sagt att hon vägrar att medicineras.

Testesterongränserna träder i kraft 8 maj, och gäller sträckor från 400 meter till en engelsk mil (1609 meter).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.