Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Christopher Morales Williams med pinnen i handen vid en universitetsstafett förra året. Foto: Kirby Lee / BILDBYRÅN

Världsrekordet på 400 meter underkänns – startblocken inte godkända

Uppdaterad
Publicerad

Den 19-årige kanadensaren Christopher Morales Williams världsrekord på 400 meter inomhus från i lördags underkänns. Startblocken var inte godkända.

Den helt okände 19-åringen chockade friidrottsvärlden med sina 44,49 i en collegetävling i Fayetteville, Arkansas.

Morales Williams poserade framför ”World record”-skylten i hallen och hade fått ett sensationellt genombrott innan det plockades bort under tisdagen. För ett par veckor sedan hade han 47,42 som personrekord inomhus.

Anledningen är att startblocken som användes i tävlingen i Arkansas, USA, inte var kopplade till internationella friidrottsförbundets ”informationssystem” som mäter löparnas reaktionstid vid starten.

En uppkoppling till det systemet är ett krav för att tiderna ska kunna få ett officiellt erkännande, enligt regel 31.14.5 från World Athletics.

Världsrekordet från samma arena

Därmed får amerikanen Kerron Clement behålla sitt världsrekord på 44,57, från mars 2005 i samma arena i Fayetteville.

Michael Norman sprang på 44,52, 2018, en tid som aldrig blev officiellt godkänd. Dock står Morales Williams tid på 44,49 i World Athletics officiella statistik.

Alla rekord granskas och behöver ratificeras innan de officiellt godkänns, en process som normalt tar ett par månader.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.