Mary Keitany efter vinsten i New York Marathon 2018. Foto: Bildbyrån

Världsrekordhållaren i maraton lägger av

Uppdaterad
Publicerad

Världsrekordhållaren i maraton, Mary Keitany, avslutar karriären efter problem med ryggen.

– Problemen har hela tiden återvänt, säger 39-åringen.

Keitany har firat stora framgångar i de största maratonloppen. Hon vann exempelvis London Marathon tre gånger och i New York fyra gånger.

I samband med London-maran 2017 vann hon på 2.17.01, vilket är den snabbaste tid som uppnåtts i ett lopp enbart för kvinnor.

Den kenyanska lagkamraten, Brigid Kosgei, hade draghjälp av herrar när hon vann i Chicago för två år sedan på 2.14.04, vilket är den bästa tiden för mixade lopp.

Fick inte korrekt behandling för ryggskadan

Keitany fick stora problem med ryggen 2019 men pandemirestriktioner gjorde att hon inte kunde resa till Europa för att få korrekt behandling.

– Varje gång jag trodde att jag blivit frisk och började träna hårt blev det problem igen. Så det är dags att säga farväl, om än bara som elitlöpare, till sporten som jag älskar så mycket, säger Keitany enligt AP.

Hon har inga speciella planer för framtiden men vill umgås mer med familjen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.