Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: Bildbyrån.

Vésteinn Hafsteinsson efter utmattningen: ”Har förändrat mitt liv”

Uppdaterad
Publicerad

Vésteinn Hafsteinssons framgångsrika karriär som tränare, bland annat till Daniel Ståhl, är över.

Att han drabbades av utmattningssyndrom för ett halvår sedan spelade en stor roll i beslutet.

– Jag har fått fantastisk hjälp av läkare och psykolog. De har förändrat mitt liv, säger Hafsteinsson till SVT Sport.

62-årige Vésteinn Hafsteinsson har varit en framgångsrik kasttränare i 25 år och tränade senast svenska friidrottstrion Daniel Ståhl, Simon Pettersson och Fanny Roos.

Under fjolårets VM saknades dock islänningen då han drabbats av utmattning. Han var sedan tillbaka till EM samma sommar, men har det senaste halvåret jobbat mycket med sig själv med hjälp av läkare och psykolog.

Han menar att de hjälp honom hitta tillbaka som person och att han sällan mått bättre än i dag.

”Evigt tacksam”

– Jag har haft problem i min entusiasm. Det finns en människa någonstans bakom som heter Vésteinn Hafsteinsson, coachen har varit mycket mer i centrum. Jag har fått fantastisk hjälp av SOK med läkare och psykolog och man kan säga att de har fått den här personen tillbaka. Jag ser allt klarare, vad som är viktigt för mig och min fru och familj. Då får coachen vara nummer två. Jag är evigt tacksam för de som hjälpt mig. De har förändrat mitt liv.

På vilket sätt?

– Man kommer tillbaka och kommer tillbaka och får många olika idrottare att prestera, det har jag lyckats med i 25 år nu. Men bakom den cirkusen finns en människa som också är make, pappa och så vidare och där har jag inte varit speciellt bra. Coachen har varit väldigt duktig. Nu ska jag försöka bli väldigt bra på att vara make och pappa. Sen får jag ett drömerbjudande från Island, jag kunde inte tacka nej till det.

”Har alla verktyg från experterna”

Hafsteinsson känner sig helt klar med tränaryrket och blir nu prestationsdirektör för Islands olympiska kommitté. Han har länge velat ge tillbaka till Island och är inte orolig för att det nya jobbet ska dra honom tillbaka i gamla hjulspår.

– Jag har alla verktyg från de här experterna om hur jag ska bete mig, och är inte ett dugg orolig över att jag kommer att köra mig själv i botten i det här jobbet. Det betyder inte att jag inte komma göra ett bra jobb.

KLIPP: Simon Pettersson om Hafsteinsson: ”Det var en överraskning”(21 januari):

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.