Foto: SVT

Tränaren i tårar: ”Tuffaste jag varit med om”

Uppdaterad
Publicerad

Han är mannen som förvaltade Daniel Ståhls råtalang och stöpte honom till världens bästa diskuskastare. I åtta år har tränaren Vesteinn Hafsteinsson övervakat sin adept från läktarplats. Men när VM-finalen skulle avgöras försvann han.

– Jag klarade inte av det. Det är bland det tuffaste jag har varit med om jag ska vara helt ärlig, säger en märkbart rörd Vesteinn Hafsteinsson till SVT Sport.

Daniel Ståhls 67,59 var i sammanhanget en evighet ifrån hans världsårsbästa på 71,86. Inte för att det gjorde något. Varken Fedrick Dacres eller någon annan såg ut att kunna kasta längre. Det betyder inte att den sista omgången inte var spännande.

– Det är fantastiskt. Det var sjukt när de fyra, fem bästa hade sina sista kast kvar, säger tränaren.

Friidrotts-VM

Det isländska kastoraklet var nästan rörd till tårar när han försökte samla sig framför SVT:s kamera.

Lämnade läktaren när det skulle avgöras

– Jag gick ut när det var fem kast kvar. Jag klarade inte av att se det så jag öppnade mobilen och följde det via nätet.

– Han kastar inte så bra, men det handlar om att vinna. Men han är världsmästare, det är otroligt att han plockar det trots att han inte har en så bra dag, trots att kasten är sådär.

I två raka mästerskapsfinaler har Daniel Ståhl klivit in som guldfavorit men fått se sin överman i Andrius Gudžius. Litauern var sämst i den här finalen. Då passade Daniel Ståhl på att vara bäst.

– Elitidrott handlar om att fysiskt, tekniskt och mentalt klara av det. Han visar att han faktiskt kan vinna. Jag är jätteglad, säger Hafsteinsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Friidrotts-VM

Mer i ämnet