Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Karsten Warholm var besviken efter sina 47,62 på 400 meter häck i Ostrava. Foto: TT

Warholm ångrar gesten efter rekordmissen: ”Känns lite dumt”

Uppdaterad
Publicerad

Karsten Warholm slog ut med armarna i en uppgiven gest efter att ha korsat mållinjen på 400 m häck-loppet i Ostrava på 47,62. Det ångrar han nu.
– Det känns lite dumt när jag tänker på dem som kom 15 meter efter, säger Warholm till NRK.

Det var stora förväntningar inför 400 m häckloppet i Ostrava i tisdags. Warholm hade hämtats med privatflyg av arrangören, något endast Usain Bolt åtnjutits tidigare, och fått tidsprogrammet ändrat för att springa i en så behaglig temperatur som möjligt.

Warholm trippade lite inför den nionde häcken men loppet såg i övrigt bra ut och norrmannen kunde inte förstå att tiden inte blev bättre än 47,62. Därför slog han ut med armarna trots att tiden normalt sett räcker till både OS- och VM-guld.

– Det känns lite dumt när jag tänker på dem som kom 15 meter efter, vad de måste känna. I stridens hetta gör du saker som du tänker efteråt att ”detta var dumt gjort”, säger Warholm till NRK.

En tjuvstart kan ha spelat in då löparna sprang nästan halva den första kurvan. I Stockholm för ett par veckor sedan förbättrade Warholm sitt Europarekord till 46,87.

Näst snabbaste tiden är 1,5 sek efter Warholms ”misslyckande”

Det är bara Warholm själv som sprungit snabbare än tiden i Ostrava (47,62) i år. Den näst snabbaste tiden i världen har turken Yasmani Copello som sprungit på 49,04. 

I torsdags eftermiddag kom Warholm till Berlin och den stora galan på olympiastadion under söndagen. Där ska han göra ett nytt försök på Kevin Youngs världsrekord på 46,78 från OS-finalen i Barcelona 1992.

– Jag försöker rannsaka mig själv kring att vi måste känna oss priviligerade som kan springa på en tid som skulle ge VM-guld nästan varje gång. Vi måste se till att vi inte förstör glädjen över det vi älskar mest, understryker Warholm.

Söndagens tävling i Berlin sänds direkt i SVT2 och SVT Play med start 16.30.

Tidsprogram Berlin:

Visa

15.10 Diskus, herr, Simon Petterson, Daniel Ståhl
15.20 Tresteg, herr, Christian Taylor 
16.00 Stavhopp, herr, Armand Duplantis, Sam Kendricks, Piotr Lisek      
16.40 3000 m hinder, dam              
17.05 Spjut, herr, Johannes Vetter    
17.10 Längd, dam, Malaika Mihambo     
17.15 1500 m, dam, Hanna Hermansson   
17.45 400 m häck, herr, Karsten Warholm
18.05 100 m, dam, Dafne Schippers     
18.18 100 m herr                      

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer