Till slut kom tiden upp: 33,26 är en supertid även om 300 meter häck inte löps speciellt ofta. Foto: TT

Warholm visade superform i säsongsdebuten

Uppdaterad
Publicerad

Karsten Warholm visade superform när han säsongsdebuterade på den udda distansen 300 meter häck. Norrmannen vann på 33,26 och var en halv sekund bättre än säsongsdebuten på samma distans förra året.

Förra året sprang Warholm på 33,78 vid ”Impossible Games” på Bislett i Oslo och noterade senare under säsongen 46,87 på 400 meter häck, den näst bästa tiden i historien efter Kevin Youngs världsrekord på 46,78 från OS i Barcelona 1992.

– Jag är väldigt nöjd, det är en halv sekund bättre än förra året. Jag får säga som min tränare Leif Olav: ”Bra gjort är bättre än bra sagt”, säger Warholm enligt NRK.

Tränaren Leif Olav Alnes är en extremt viktig person i Warholms liv.

– Jag är extremt nöjd. Det var ett enormt lopp. Det är 75 procent av distansen och en indikation kring att det kommer att gå ganska bra, säger tränaren.

”Har förbättrat sig de sista 100 meterna”

Alnes berättar att Warholm både blivit snabbare och uthålligare och lägger till en uppgift som gör att världsrekordet låter dödsdömt:

– Jag tror att han har förbättrat sig de sista hundra meterna, säger Alnes.

Warholm kommer att göra säsongsdebut i Oslos Diamond League-tävling 1 juli och sedan springa distansen i Stockholm 4 juli (där han satte sitt Europarekord förra året) eller i Monaco. Det blir de enda tävlingarna före OS i Tokyo i början av augusti.

När Warholm skar mållinjen stod klockan på 0,0 och teamet kring Warholm trodde att arrangören schabblat bort tiden. Damernas 400 m häck som avgjordes innan fick exempelvis ingen officiell resultatlista.

– Det var lite jobbigt men jag räknade med att de skulle reda ut det, säger Warholm.

Tiden 33,26 är den snabbaste som noterats på den udda distansen 300 meter. Det finns dock ingen officiell topplista på World Athletics hemsida.

KLIPP: Warholm överlägsen – imponerande lopp i Berlin (13 sep 2020)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.