Efter påtryckningar – ”superskon” tillåts

Uppdaterad
Publicerad

Diskussionen om vad som gäller kring ”superskorna” fortsätter.

I slutet av januari ändrade internationella friidrottsförbundet reglerna – och nu gör de det igen.

Efter påtryckningar från aktiva löpare tillåts godkända skomodeller av World Athletics.

”Superskon” slog ned som en bomb i friidrottsvärlden och löparna som använde dem slog sina rekord i en rask takt. Skon blev snabbt omdiskuterad och i början av året gick internationella friidrottsförbundet, World Athletics, ut med ändrade skoregler. Ett regelverk som fått mycket kritik för att vara oklart och nu ändras det igen.

Regeln om att skorna måste varit tillgängliga på den allmänna marknaden i minst fyra månader slopas efter påtryckningar från flera aktiva löpare.

Det nya är att så länge en sko fyller kraven och är godkända av Wold Athletics är de tillåtna att springa i.

Ska vara rättvist

Men reglerna är inte helt glasklara och det svenska friidrottsförbundet med generalsekreterare Stefan Olsson i spetsen tycker att frågan är värd att utreda ytterligare.

– Det är viktigt att vi även fortsättningsvis skyddar och hjälper de aktiva, där det någonstans är den bäste löparen som kommer att vinna och inte den bästa skotillverkaren, säger Stefan Olsson till SVT Sport.

Han fortsätter:

– Den rättvisebiten är grundläggande för friidrotten generellt, den vill vi värna om framöver, och därför är det viktigt att jobba med den här frågan, säger han.

Under onsdagskvällens SM i halvara som avgjordes på Anderstorp Raceway vann Samuel Russom från Göta i en modell av den så kallade superskon.

ARKIV: Så fungerar de omtalade skorna (9 mars 2020)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.