Alex Schwazer har gått igenom en uppslitande process innan dagens frikännande. Här vid en presskonferens 2012. Foto: TT

Wada rasar mot frikänd OS-mästare

Uppdaterad
Publicerad

En domstol i Bolzano frikänner den förre olympiske mästaren i gång, italienaren Alex Schwazer, för dopning.

Det får Wada att rasa.

”Domaren förkastade våra bevis”, anser antidopningsorganisationen.

Schwazer tog OS-guld på 50 kilometer i Peking 2008. Han stängdes av i tre år och nio månader 2012 efter att ha erkänt bloddopning, där även dåvarande flickvännen, konståkaren Carolina Kostner, stängdes av i 16 månader från januari 2015 för att ha hjälpt till att dölja den. 2016 var han tillbaka men stängdes sedan av i åtta år efter att ha lämnat ett dopningsprov som innehöll spår av anabola steroider.

Det är det dopningsprovet som nu friar honom i den italienska domstolen. Enligt domaren var dopningsprovet kontaminerat av någon utomstående för att sätta dit Schwazer, eller snarare hans tränare Sandro Donati.

Internationella antidopningsorganisationen Wada, som bistått den italienska utredningen med uppgifter och bevismaterial, rasar efter frikännandet.

”Wada är förskräckt”

”Wada är förskräckt över de många hänsynslösa och grundlösa anklagelserna från domaren mot vår organisation och andra. Vi har lämnat överväldigande bevis som bekräftats av oberoende experter, som domaren förkastade till förmån för obefogade teorier”, skriver Wada i ett uttalande på Twitter.

Wada ska nu analysera den frikännande domen och kan komma att vidta rättsliga åtgärder.

Den 36-årige Schwazer är förstås nöjd med domslutet.

– Jag känner mig nu lättare, till slut är det skrivet i svart och vitt att jag är oskyldig, säger han till nyhetsbyrån AGI.

Den italienske gångaren har fortsatt att träna i förhoppning om att få tävla i OS i Tokyo i sommar.

– Jag vill sluta min karriär när jag vill, säger han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer