Anna Nordqvist. Foto: TT

Anna Nordqvist avbryter saudiskt samarbete: ”Inte mått bra”

Uppdaterad
Publicerad

Kritiken har varit hård mot Anna Nordqvist för hennes samarbete med oljebolaget Saudi Aramco.

Nu väljer hon att avbryta samarbetet.

– Jag har verkligen inte mått bra av det här, säger golfstjärnan till TT.

Det har gått snart ett år sedan Anna Nordqvist hamnade i fokus för sin roll som ambassadör för det statliga oljebolaget Saudi Aramcos tävlingar på damernas Europatour.

Kritiken kom från flera håll mot det som sågs som ett typexempel på ”sportswashing”, sporttvätt, med tanke på Saudiarabiens stora brister när det gäller mänskliga rättigheter.

– Det är klart att jag kan förstå mycket av kritiken. Jag stöttar ju inte regimen och allt som händer i Saudiarabien, men när jag klev in i den här rollen och det projektet var det med tanke på att hjälpa till att få damgolfen att växa och jag ville vara en förebild för andra, säger Nordqvist nu i en stor intervju med TT.

– Jag var inte riktigt beredd på att få så otroligt mycket hat och elaka kommentarer, från folk som inte känner mig. Att jag har ifrågasatts för vad jag står för och vem jag är som människa.

”Tänka på mitt mående”

Nu väljer hon att sätta punkt för sin tid som ambassadör för Aramcos projekt inom damgolfen.

– Det har inte riktigt blivit som jag tänkt mig och det här är något jag har funderat på väldigt länge. Jag måste tänka på mitt mående och jag har inte mått bra. För mig handlade det här aldrig om pengar, utan jag ville göra något för damgolfen och framför allt för damernas Europatour som jag har varit medlem på varje år sedan 2009.

Ska spela i Saudiarabien

Trots allt peggar Nordqvist upp på Europatouren nästa vecka, i just Saudiarabien och en av de tävlingar hon tidigare var ambassadör för.

– Ja, det gör jag. Jag behöver få in fyra tävlingar på Europatouren innan augusti, för mitt stora mål är att få spela Solheim Cup. Det är en tävling som passar i schemat, vi har inte varit bortskämda med mycket tävlingar i början av året.

TT: Det var aldrig aktuellt att skippa den?

– Nej, nu är vi i mitten av februari och jag har bara spelat en tävling i år. Ska jag ha en chans att ta mig in i Solheim Cup-laget behöver jag komma i gång tidigt på året.

TT: Var drar du gränsen för var det är okej att tävla?

– Det är en svår fråga att svara på. Men jag känner att det är viktigt att spela över hela världen, att vi kan påverka yngre generationer att drömma stort. Om unga tjejer som växer upp någonstans, var det än är, kan se en golftävling och att det finns en möjlighet, säger Nordqvist som ser fram emot ett händelserikt år.

KLIPP: Se Maja Starks avgörande i segern

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se Starks avgörande putt i segern Foto: Göran Söderqvist

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.