Anna Nordqvist och Maja Åberg. Foto: TT

Anna Nordqvist får hård kritik av Amnesty: ”Ironiskt”

Uppdaterad
Publicerad

När det saudiska oljeföretaget Aramco marknadsför sina golftävlingar i hemlandet är det med svenska stjärnan Anna Nordqvist som frontfigur.

– Hon borde ställa sig många frågor kring hur hon som kvinna kan vara ambassadör för dem, säger Maja Åberg, sakkunnig på Amnesty.

Anna Nordqvist är med sina tre majorvinster det största namnet på damsidan inom svensk golf. Hon är också ambassadör för en tävling på Europatouren i Saudirabien den här veckan med oljebolaget Saudi Aramco som titelsponsor.

– Det är ironiskt att Aramco väljer en damtour med tanke på hur diskriminerade kvinnor är i landet. Hon borde ställa sig många frågor kring hur hon som kvinna kan vara ambassadör för dem. Jag hoppas att hon vet vad hon ger sig in i, säger Maja Åberg, sakkunnig på människorättsorganisationen Amnesty till TT.

”Den tiden är förbi”

Saudiarabien är ett kontroversiellt land att spela i.

– De kränker mänskliga rättigheter på ett så pass grovt och omfattande sätt. De är inblandade i ett blodigt krig i Jemen där många civila och barn dödas och detta är två väldigt graverande saker, säger Maja Åberg.

Anna Nordqvist skriver i ett mejl till TT att hon ”väljer att inte kommentera andras frågor, situationer eller kommentarer.”

Den sortens argumentation köper dock inte Amnesty.

– Tiden när man kunde säga att politik och idrott inte hör ihop är förbi. Man har ett ansvar och det är svårt att svära sig fri från det.

Lockar med jättesummor

Saudiarabien har satsat hårt på golfen de senaste åren. Till herrtävlingen Saudi International lockades storstjärnor som Dustin Johnson, Bryson DeChambeau och Henrik Stenson förra månaden.

Därtill har man lanserat LIV Golf i ett försök att starta en helt ny herrtour som ska konkurrera med PGA-touren genom att locka spelare med enorma summor pengar.

På damsidan arrangerar Saudi Aramco sex tävlingar på Europatouren med en prischeck på 1 miljon dollar, motsvarande drygt 9,5 miljoner kronor till vinnarna.

– Det är en pr-satsning för att få folk att prata om sport och turism. Det är extra cyniskt när det handlar om damtävlingar med tanke på hur kvinnor lever under manligt förmyndarskap i Saudiarabien, säger Maja Åberg.

Hon varnar för att spel i landet kan komma med oönskade konsekvenser för spelarna.

– Alla måste vara medvetna om riskerna. Både att man själv kan komma att anses som medansvarig om idrottseventet i sig själv bidrar till kränkningar av mänskliga rättigheter och som en del av en propagandasatsning.

Hur tycker du att spelare bör agera här?

– I den mån spelare har möjlighet bör man ta upp kvinnors situation och mänskliga rättigheter. Man utförde en massavrättning i lördags där 81 personer avrättades, varav flera endast dömts för fredliga protester.

Det är få länder som är så pass extrema, vilket gör att det sticker extra mycket i ögonen, tycker Maja Åberg.

– Jag förstår dock att det är svårt för kvinnor som vill spela i den här tävlingen. Att tala ut kan ha ett högt pris för idrottare och jag inser att det inte är enkelt. Men det är inte möjligt att tiga längre, säger Maja Åberg.

ARKIV 16/12 2021:

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.