Annika Sörenstram prisas av Donald Trump. Foto: TT Nyhetsbyrån

Annika Sörenstam får frihetsmedalj av Donald Trump

Uppdaterad
Publicerad

Annika Sörenstam får den amerikanska presidentens frihetsmedalj.

”Definitivt den mest förnäma utmärkelse jag någonsin har fått”, kommenterar svenskan beskedet.

USA:s president Donald Trump är en hängiven golfare, och nu visar han det genom att ge USA:s främsta civila utmärkelse till två av sportens största – Annika Sörenstam och Gary Player. Det meddelade Vita huset under fredagen.

”Det här är USA:s högsta civila utmärkelse och definitivt den mest förnäma utmärkelse jag någonsin har fått. Min reaktion var en våg av känslor. Definitivt gåshud. Sedan tacksamhet, stolthet och ödmjukhet”, skriver Sörenstam i ett uttalande på LPGA-tourens hemsida, och fortsätter:

”Jag är enormt tacksam mot president Trump för denna ära och allt den representerar för mig, min familj, LPGA-touren och Annika Foundation.”

Även Woods har fått medaljen

Svenskan, som tidigare har spelat med Trump på några av hans egna banor, kommer att ta emot sin medalj den 23:e mars. Tillsammans med Player sällar hon sig då till kvartetten Arnold Palmer, Jack Nicklaus, Charlie Sifford och Tiger Woods som de enda golfarna som fått frihetsmedaljen.

”Jag är stolt över att vara den första LPGA-spelaren och den första kvinnliga idrottaren som är assimilerad amerikansk medborgare som får den här utmärkelsen. Det är en överväldigande känsla”, skriver Sörenstam.

ARKIV: Här för Sörenstam hederspris på Idrottsgalan (27 januari):

72 segrar på proffstouren

Svenskan räknas som en av de allra bästa kvinnliga golfspelarna genom tiderna. Hon tog 72 segrar på den amerikanska proffstouren, och totalt tio majors. 1995 vann hon såväl Jerringpriset som Svenska Dagbladets guldmedalj. Hon har i Sverige även tilldelats H M Konungens medalj av åttonde storleken i högblått band.

84-årige Player vann under sin långa karriär bland annat samtliga fyra majortävlingar, från British Open 1959 till US Masters 1978.

STOPPTID: Här tar Sörenstam sin första vinst

Fakta: Annika Sörenstam

Född: 9 oktober 1970.

Bor: Orlando, Florida.

Familj: Maken Mike McGee, två barn.

Främsta meriter som proffs: 89 segrar, varav 72 på LPGA-touren. Totalt tio majors: tre US Open, tre Nabisco Championship, LPGA-mästerskapet tre gånger och en gång British Open. Spelade Solheim Cup för Europa åtta gånger. Vinnare av Jerringpriset och Svenska Dagbladets guldmedalj, utsedd till Årets idrottare, flera gånger utsedd till Årets spelare och vinnare av penningligan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.