Annika Sörenstam tävlar om 10 miljoner – med sin pappa

Uppdaterad
Publicerad

Annika Sörenstam blir första kvinna att spela den årliga Father and son-tävlingen i USA i december.

– Det kommer bli kul att spela med pappa, det var han som introducerade mig till sporten och har alltid varit en stor supporter, säger svenskan om tävlingen där prischecken ligger på 10,5 miljoner kronor.

Många toppgolfare slutar aldrig att tävla när de lägger klubborna på hyllan. De ställer upp på seniortouren eller fortsätter på någon lägre nivå men Annika Sörenstam har inte kunnat lockas tillbaks till banan – förrän nu. Den svenska golflegendaren ska nu tävla ihop med sin pappa, Tom, i den årliga Father and son-tävlingen som avslutar seniortouren i USA varje år.

Tävlingen avgjordes för första gången 1995. 2018 vann Davis Love III med sonen Dru Love. 7-8 december kommer Annika Sörenstam att bli första kvinna att spela när tävlingen avgörs på Ritz-Carlton Golf Club i på hemmaplan i Orlando, Florida.

Annika Sörenstam med sina föräldrar Tom och Gunilla på en bild från 2002. Foto: Bildbyrån

Även om tävlingen kan klassas lite som ett jippo är det inte småpotatis man spelar om. Startfältet gör upp om 1 085 000 dollar eller 10,5 miljoner kronor.

– Jag har tittat på tävlingen tidigare och du kan verkligen se hur speciellt det är för alla deltagare. Eftersom mina barn är lite för unga så är jag glad att kunna spela med pappa. Vi kommer att ha roligt, säger Annika Sörenstam till LPGA:s hemsida.

Även utan barnen på banan så kommer tävlingen bli en riktig familjehistoria. Äkta maken, Mike McGee, kommer agera caddie medan pappa Tom Sörenstam får hjälp att bära klubborna av sin andra dotter, Charlotta.

Stopptid: Sörenstam – första vinsten i karriären:

Sörenstam tävlade mot männen redan under sin aktiva karriär. Då blev hon historisk när hon 2003 ställde upp på PGA-touren på The Colonial i Texas. Den svenska superstjärnan skapade hysteri inom golfvärlden och allas blickar riktades på den svenska golflegendaren. Ingen kvinnlig golfare hade spelat på herrarnas PGA-tour på 58 år.

Svenskan är även högst delaktig i en annan tävling där herrar möter damer. I juni kommer Sörenstam vara värd för den nya Scandinavian Mixed på Bro Hof.

Arkiv: Sörenstam om de svenska juniorframgångarna (2018)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.