Brooks Koepka vann US Open Foto: TT

Brooks Koepka försvarade titeln

Uppdaterad
Publicerad

Det är ovanligt att någon vinner samma majortävling två år i rad. Nu är Brooks Koepka en av få som lyckats med bedriften. Henrik Stenson hade chansen men tog den inte och slutade sjua.

– Det var verkligen utmanande den här veckan om jag ska vara ärlig, sa Koepka efter segern på den riktigt svåra Shinnecok Hills-banan.

– Det här känns otroligt. Hade aldrigt ens kunnat drömma om att att vinna den här titeln igen, sa en rörd Koepka.

Amerikanen gick sista varvet två under par vilket räckte när ingen av de värsta konkurrenterna hade någon strålande dag.  Amerikanen vann tävlingen på ett över par.

En av de som utmanade när dagen inleddes var ju som bekant Henrik Stenson, som låg två slag bakom ledaren,  men svensken fick aldrig spelet att komma igång.

En runda på ett över par gjorde att Stenson till slut, med sex över par totalt,  blev delad 6:a, en fin placering trots allt, som kommer ge svensken skjuts uppåt på diverse rankinglistor och framförallt till höstens Ryder Cup i Paris.

– Inte helt missnöjd med placeringen men besviken att jag inte kom in i slutrundan som jag hade hoppats på, sa Stenson till Viasat Golf efteråt.

Det blev en aning spännande mot slutet av tävlingen då Koepka darrade lite på inspelet på det 72:a hålet. När Koepka gjorde birdie på det 16:e hålet, gick till par totalt och tog en tvåslagsledning samtidigt som världsettan Dustin Johnson gjorde bogey kändes det klart.

Fleetwoods 63:a nära att räcka

Även om engelsmannen Tommy Fleetwood säkert kände annorlunda. Fleetwood hade suttit i klubbhuset i över en timme med slutresultatet två över par efter sin makalösa 63-runda, en tangering av den bästa scoren någonsin på ett US Open.

Hoppet som funnits från Fleetwoods sida att hans score skulle kunna räcka till ett särspel gick om intet när Koepka chippade in bollen på det 18:e och kunde tvåputta för segern med en bogey.

Senast någon vann två US Open efter varandra var 1988/1989 då Curtis Strange gjorde det. Nu är Koepka den sjunde att göra det någonsin.

Alex Norén slutade på tolv över par efter en 71-runda på söndagen. Det gav ändå stockholmaren en fin delad 25:e plats i en tävling där ingen gick under par.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.