Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Ludvig Åberg berätta om första PGA-toursegern: ”Väldigt coolt” Foto: Stephen B. Morton

Därför nobbades Åberg från priset: ”Jag är inte förvånad”

Uppdaterad
Publicerad

Ludvig Åberg var för många självklar att få PGA-tourens pris som årets Rookie.

Men priset gick istället till amerikanen Eric Cole – något som mött kritik.

– Jag är inte förvånad, säger svenska golfexperten Wille Schauman.

Från amatör i juni 2023 till att vinna Ryder Cup och rankas 29:a i världen, ja många ansåg att Ludvig Åberg skulle bli årets Rookie.

Istället blev det Eric Cole, som är en riktig solskenshistoria. Han tog sig in på touren via ett måndagskval och har sedan dess spelat 37 tävlingar, kom tvåa två gånger och har sex topp fem-placeringar.

– Jag är inte så förvånad eftersom det är kollegorna på PGA-touren som röstar och majoriteten av dem identifierar sig mer med en amerikansk spelare, som efter ett decennium på mini-tourer, under sin första fulla säsong på PGA-touren lyckades prestera som Cole gjorde, säger Wille Schauman, golfkommentator Discovery+.

– Jag kan förstå att en del golfsupportrar är upprörda för där är Ludvig nummer ett. Och jag är övertygad om att om röstningen handlat om vem de tror kommer vara högst rankad om två år skulle alla ha röstat på Ludvig, fortsätter Schauman.

Även på sociala medier har utmärkelsen väckt uppmärksamhet. På PGA-tourens Instagram finns mängder med kommentarer som ifrågasätter att inte Ludvig Åberg fick priset.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.