Talor Gooch är en av golfarna som portas från PGA-tourens slutspel. I slutet av juli spelade Gooch på LIV-touren, på Donald Trumps bana i New Jersey. Foto: TT

Domslut: Tre LIV-golfare portas från PGA-tourens slutspel

Uppdaterad
Publicerad

Efter att golfare tagit klivet över till den kritiserade LIV-touren har flera stängts av från fortsatt spel på PGA-touren.

Tre golfare har ansökt om spel ändå hos amerikansk domstol, som nu meddelat att avstängningarna står kvar.

– Kommissionären behöver kunna skydda touren, säger PGA-tourens advokat Elliot Peters.

De tre golfarna Talor Gooch, Matt Jones och Hudson Swafford ansökte om ett tillfälligt förbudsföreläggande mot PGA-touren som skulle tillåta dem att spela i tourens slutspel, Fedex-cupen. Men den federala domaren i Cailifornien, Beth Labson Freeman, avslog trions ansökan på tisdagen, det rapporterar nyhetsbyrån AP.

Freemans beslut grundar sig i att hon inte ansåg att golfarna led av oersättlig skada till följd av avstängningen eftersom den stora andelen pengar de blivit garanterade sedan de gick med i LIV-touren.

Under förra månaden skrev alla tre brev till PGA-touren där de menade att de borde tillåtas spela på grund av att de ”är fria agenter och oberoende entreprenörer”.

Golfarnas advokat, Robert Walters, menar att hans klienter har skadats av avstängningen, både ekonomiskt och sportsligt. Bland annat genom att tappa möjligheten till att kvala in till major-turneringar.

”Förfärlig situation”

Den första av tre tävlingarna inom Fedex-cupen inleds på torsdag, därav behovet av ett lite brådskande beslut nu. Men PGA-tourens advokat Elliot Peters menar att det här ärendet kan gå till rättegång under nästa år.

Peters hävdar också att om avstängningarna hävs så ges LIV-golfarna en fantastisk plattform för att marknadsföra LIV-touren, samtidigt som de spelar på PGA-touren.

– Jag tycker att det är ett stort problem. Kommissionären behöver kunna skydda touren. Det här är en förfärlig situation för PGA-touren, säger Peters enligt AP.

KLIPP: 60 sekunder: Den hårt kritiserade LIV-touren

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Flera stjärnor har lämnat PGA för LIV Foto: Bildbyrån

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.