Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör förbundskaptenen om svenskarnas OS-chanser: ”Väldigt jämnt” Foto: Bildbyrån

Dubbla majors avgörande för Sveriges OS-platser: ”Inte orealistiskt”

Uppdaterad
Publicerad

Knappt fyra månader kvar till OS.

Men än är det långt från klart vilka svenska damgolfare som får chansen i Paris.

– Maja Stark har stärkt sina aktier, men det är många som vill ha platserna, konstaterar förbundskaptenen Katarina Vangdal.

Svensk golf är i rampljuset efter Ludvig Åbergs stora framgångar. Men även på damsidan är framgångarna stora och utsikten inför OS i sommar är goda.

Vilka som får spela där är dock ännu inte klart. De två högst rankade svenskorna får en plats. Ytterligare platser säkras genom att ha fler än två spelare rankade topp 15 i världen.

OS i Paris 2024

– Realistiskt tror vi på två killar och två tjejer. Att ta sig in topp 15 i världen är otroligt tufft, även om vi har spelare med hög kapacitet. Då behöver du vinna, säger svenska förbundskaptenen Katarina Vangdal.

”Är oerhört jämnt”

Men det är långt i från klart vilka som får spela OS. Maja Stark slutade under natten till måndag tvåa i årets första major, vilket ger henne en skjuts på rankningen. Och innan OS-platserna delas ut den 24 juni ska ytterligare två majors avgöras.

– På damsidan är det oerhört jämnt och två majors kvar gör att vi inte vågar säga något. Maja har stärkt sina aktier men det är många som vill ha platserna. Det är ingen orealistisk målsättning att säga att vi ska få in två-tre tjejer på topp 15, vi har den kapaciteten men frågan är om de hinner, menar Vangdal.

I skrivande stund är det Linn Grant och Stark som är högst rankade på damsidan, och Åberg samt Alex Norén på herrsidan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

OS i Paris 2024

Mer i ämnet