Demonstranter i Hongkong beskjuts med vattenkanoner. Bilden är från lördagens protester. Foto: Ahmad Masood /TT-Reuters

Efter oroligheterna: Europatouren skjuter upp Hong Kong Open

Uppdaterad
Publicerad

Oroligheterna i Hongkong fortsätter.

Nu får det sportsliga konsekvenser.

Nästa veckas Europatour-tävling – där Henrik Stenson skulle spelat – skjuts upp.

– Allas säkerhet är av största vikt, säger kommissionären Cho Minn Thant.

Den senaste tiden har det blivit allt oroligare i Hongkong, där det varit protester ända sedan i våras efter ett lagförslag om att tillåta utlämning av misstänkta brottslingar.

Med anledning av protesterna och demonstrationerna har det nu beslutats att man skjuter upp Europatour-tävlingen i golf, som skulle ha spelats i Hongkong mellan den 28 november och 1 december – med Henrik Stenson som en av spelarna.

– Beslutet har tagits på grund av nivån på de pågående oroligheterna i Hongkong. Eftersom säkerheten för spelarna, personalen, aktieägarna – och alla andra som är involverade i våra tävlingar runt om i världen – är det allra viktigaste för oss, så känner vi att detta är ett korrekt, men olyckligt, beslut att ta, säger Europatourens VD Keith Pelley i ett uttalande på organisationens hemsida.

”Väldigt utmanande”

Cho Minn Thant, som är VD och kommissionär på Europatourens samarbetsorganisation Asian Tour, har en liknande bild av situationen.

– Oförutsägbarheten kring den pågående situationen i Hongkong gör de det väldigt utmanande att sanktionera tävlingen, framför allt med tanke på att allas säkerhet är av yttersta vikt, säger han.

Europatouren skriver på sin hemsida att man kommer att försöka arrangera tävlingen i början av 2020 i stället.

REPORTAGE: Mat och vatten börjar ta slut för studenterna i Hongkong

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.