”Passionen besegrade amerikanerna”

Uppdaterad
Publicerad

Veckorna inför Ryder Cup talades det om ett övermäktigt USA. De hade flest majorvinnare, de hade bäst världsranking och de hade en pånyttfödd Tiger Woods. Ostoppbara? Nej, det trodde aldrig någon av Europas spelare och inte heller kaptenen Thomas Björn. Hans uttagningar och förberedelser har hela tiden följt en noga uttänkt plan.

Europeisk laganda, passion och dagsform besegrade tolv amerikanska individer. Och Europa gjorde det med besked. Även om det fanns några minuter av oro under söndagen att en vändning  skulle vara möjlig, slutade det precis som det sett ut på fredagen och lördagen – med europeisk dominans.

Banan Le Golf National  är som klippt och skuren för Europa. Att det dessutom blåste och att ruffarna var ännu tuffare än planerat gjorde inte saken sämre. Statistiken från PGA-touren, som säger att Europas spelare är mycket bättre än amerikanerna på att träffa fairways, gjorde givetvis att en smal Golf National spelade europeiska laget i händerna på bästa sätt.

Ryder Cup

Inte förberedda

Men det var känt på förhand att banan såg ut som den gjorde. Därför kommer kritiken mot Jim Furyk och det amerikanska laget säkerligen bli högljudd. Varför förberedde man sig inte bättre på förutsättningarna?

Bara Justin Thomas i det amerikanska laget brydde sig om att komma över och spela på banan när French Open avgjordes där i somras, en tävling som Alex Norén vann. Istället verkade Furyk lita till hans mannar skulle bemästra bana på ren rutin.

Det gjorde man inte. USA:s superstjärnor stod upp till anklarna i högt gräs och försökte rädda sig från svåra lägen oftare än de stod på greenerna och puttade för vinnande birdies.

Det fällde avgörandet i årets Ryder Cup. Det och den passion som de europeiska spelarna visade.  Speciellt avgörande blev det att alla i laget bidrog till poäng. Även samtliga fem rookies i laget, där till och med Tommy Fleetwwod spelade hem fyra poäng ihop med italienske hjälten Francesco Molinari.

Alex Norén fixade två viktiga poäng. En i en match där han och Sergio Garcia fullkomligt slaktade sitt motstånd i fredags och en med en monsterputt på det 18:e hålet i singelspelet mot Bryson DeChambeau.

Wild Cards som levererade

Men det var även de rutinerade Ryder Cup-rävarna som tog sitt ansvar. De fyra wild cards som Thomas Björn valt ut fick en del kritik för att vara där på gamla meriter. Men Björns val att gå på rutin och erfarenhet visade sig även det vara ett genidrag.

Ian Poulter, MR Ryder Cup, levererade, så även Paul Casey. Och Sergio Garcia som haft en bedrövlig säsong visade varför han älskar den här tävlingsformen. När han vann sin singel på söndagen blev han segerrikaste någonsin. 25 och en halv poäng betyder att han nu är större i Ryder Cup-sammanhang än Nick Faldo.

Och så Henrik Stenson. Svensken blev vald av Thomas Björn trots en inte särskilt bra säsong. Han kom till Paris i tveksam form och hade brottats med armbågsproblem. Men när han väl stod på tee på Le Golf National tändes något i svensken. Plötsligt spelade han sin bästa golf för året med tanke på förutsättningarna. När jag pratade med honom efteråt var han märkbart nöjd med sig själv, hur han höjt sig under de här dagarna och kunnat plocka fram det där lilla extra för att vinna samtliga sina tre matcher.

USA har inte vunnit i Europa på de sex senaste försöken, inte sedan 1993. Om det ska bli ändring på det måste amerikanerna tänka om.  För i Europa mot Europa räcker världsrankingpoäng inte långt...

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ryder Cup

Mer i ämnet